Све очи упрте у Кан

Танјуг
Све очи упрте у Кан

Кански фестивал прострће црвени тепих у сриједу како би дочекао режисере -"тешкаше" који се ове године надмећу за главну награду фестивала са новајлијама, повратницима и онима који пјевају своју лабудову пјесму.

Познати режисери Дејвид Кроненберг, браћа Дарден, Жан Лик Годар, Мајк Ли и Кен Лоуч неки су од такмаца за Златну палму 67. филмског фестивала у Кану.

Дванаестодневна филмска екстраваганца почиње премијером остварења "Grace of Monaco", дугоочекиваног биографског филма о холивудској диви Грејс Кели коју игра Никол Кидман.

Филм је већ изазвао контроверзе пошто се режисер Оливије Дан већ сукобио са породицом Грејс Кели али и америчким дистрибутером Харвијем Вајнстином. Вајнстин је желио да се филм више фокусира на холивудску каријеру Грејс Кели док су њена дјеца трејлер за филм назвала "фарсом" и оптужила режисера да је "отео" њихову породичну историју из комерцијалних разлога.

Ове године Кан ће бити стјециште звијезда пошто се очекује долазак Мерил Стрип, Џона Кјузака, Роберта Патинсона, Жилијет Бинош, Тима Рота и Кристен Стјуарт.

Двострука оскаровка Софија Лорен (79), један од посљедњих великих секс симбола средине прошлог вијека донеће дашак старог гламура са својим филмом "The Hunan Voice " који се приказује ван такмичарског програма.

Све очи, пише АФП, биће упрте и на редитељске дебије Канађана Рајана Гослинга и Ксавијера Долана. Гослингов филм "Lost River", који се приказује у селекцији "Извjестан поглед", показаће да ли овај тридесеттрогодишњи глумац умије да режира. Талентовани Долан, који је са 25 година већ видио приказивање три своја филма на Кану, дебитоваће у такмичарском програму са остварењем "Mommy".

Ове године 18 филмова такмичиће се за Златну палму коју ће додjелити жири на челу са режисерком Џејн Кемпион.

Биће то, пише француска агенција, крај једне ере пошто је Лоуч (77) најавио да је његов "Jummy''s Hall" посљедњи дугометражни филм и да ће се од сада фокусирати на документарце. Ветеран британске кинематографије и редовни гост у Кану Златну палму је освојио 2006. са филмом јетар који њише јечам".

И за Жан Лик Годара (83) ово би могао да буде посљедњи Кан. Шеф фестивала Тијери Фермо признаје да се за сада не зна да ли ће се великан француског новог таласа појавити на пројекцији његовог филма "Adieu au Laingage ". Премијеру филма "Socialism" 2010. прескочио је због, како је тада мистериозно рекао, "проблема грчке врсте".

"Обећао је да ће доћи али то ништа не значи", нашалио се Фермо прошлог мjесеца.

Нешто "ублаженије" америчко присуство у Кану долази у форми Томија Ли Џонса и његовог вестерна "The Homesman" који је Стивен Спилберг, прошлогодишњи предсjедник жирија, топло препоручио Фермоу. Филм представља повратак звијезде серијала "Људи у црном" у такмичарски програм послије "Три сахране Меклиадеса Естраде" из 2005.

У такмичарском програму су и браћа Дарден са "Twi Days, one Night " и, уколико поведе, биће први режисери који су три пута освојили Златну палму.

Врхунац фестивала биће, како се очекује, филм Џона Бурмана "Queen and Country " који се приказује ван конкуренције. Ријеч је о наставку популарног филма овог британског режисера из 1987. по имену "Нада и слава".

Азија и Аффика биће представљене у главном такмичарском програму остварењима "Still the Water" Јапанке Наоми Кавасе и "Timbuktu" Абдерахманеа Сисакоа са Мауританије.

Организатори фестивала изабрали су само дијелић од 1700 филмова који се сваке године шаљу не би ли били уврштени у такмичарски програм. Познат по добитној комбинацији гламура француске ривијере и умјетничких вриједности, фестивал може да се похвали тиме да је открио звијезде попут Стивена Содерберга и Квентина Тарантина, а Златна палма и даље важи за једну од најпрестижнијих филмских награда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана