Свака медаља подстицај за напредак хора Србадија из Бијељине

Мирна Пијетловић
Свака медаља подстицај за напредак хора Србадија из Бијељине

Бијељина - Свака освојена медаља пред нас ставља обавезу да се и даље трудимо да на достојанствен начин представимо себе, свој град и Републику Српску на свјетским хорским сценама, као и да сваки пут свој наступ уздигнемо на љествици квалитета.

Рекао је ово директор бијељинског хора "Србадија" Стеван Чукић, чији су се чланови недавно вратили у Српску са златном и сребрном медаљом освојеном за своје наступе у конкуренцији 24 хора из цијелог свијета на Међународном фестивалу и такмичењу хорова на Крфу, у организацији фондације "Интеркултур музика мунди".

- Захваљујући нашим претходним резултатима пласирали смо се у финално такмичење, гдје смо своје умијеће исказали наступима у двије категорије, фолклору и духовној музици - казао је Чукић.

Тако су се, каже Чукић, представили традиционалном музиком српског народа и у категорији фолклора освојили златну медаљу и титулу побједника категорије.

- На такмичењу смо представили и традиционалне костиме, односно народне ношње препознатљиве за српски народ, али и одређене сценске покрете и игру, који су додатно употпунили наш наступ - прича Чукић.

Поред тога, "Србадија", са диригентима Десанком Тракиловић и Јеленом Милићевић-Тракиловић на челу, такмичила се и у категорији православне духовне музике, гдје су освојили сребрну медаљу.

- Осим такмичарских наступа, имали смо и два значајна представљања нашег хора и то на свечаном отварању и затварању фестивала на Крфу. Морам да истакнем да смо били једини инострани хор који је наступио на фестивалу, јер су на Крфу, осим нас, наступали само хорови из Грчке - рекао је Чукић.

Нагласио је да је ово учешће "Србадије" на међународној хорској сцени било изузетно драгоцјено и успјешно за чланове хора, те да су на најљепши могући начин представили и свој град, али и Републику Српску, те тако по ко зна који пут доказали да је култура најбољи амбасадор једне земље.

- На свечаном дефилеу носили смо нашу заставу и пјевали наше традиционалне пјесме, што је присутној публици дало једну присну слику о нама као хору и нама као народу. Тако да су сваки наш наступ и појављивање на сцени поздравили аплаузима и овацијама - пренио нам је неколико утисака из Грчке директор "Србадије".

Додао је да је круна њиховог боравка у Грчкој био одлазак у Српску кућу, односно музеј српског народа који је смјештен на Крфу.

- Тамо смо се упознали са поставком која дочарава страдање српског народа на Крфу. Након тога смо посјетили и "Плаву гробницу", гдје смо се поклонили свим палим српским борцима - закључио је Чукић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана