Сва лица вјечитог дјечака

Приредила: Мирна Пијетловић
Сва лица вјечитог дјечака

Београд - Вјечити дјечак, који је био истински идол свих генерација на нашим просторима, Влада Дивљан остаће заувијек запамћен по својим незаборавним пјесмама, али и предивној харизми која је плијенила и опијала свакога ко је имао контакт са овим врхунским умјетником.

Поштоваоци његовог лика и дјела ових дана припремају велику документарну изложбу "Влада Дивљан - Евергреен", инспирисану животом и радом легендарног музичара, а која ће бити отворена у петак, 25. марта, у Установи културе "Пароброд" у Београду.

Изложба је својеврсно подсјећање на рефлексију Дивљановог утицаја на развој урбане културе бивше Југославије.

- Као што је и Владина музика пуна емоција, било да је у питању младалачки бунт или зрела љубав, идејама за изложбу и догађаје којима желимо да обележимо сећање на њега приступамо лично и емотивно - каже се у саопштењу. 

Поставку чине дијелови породичне колекције предмета и инструмената, као и Дивљанове, широј јавности, непознате фотографије.

Укључена је и архива РТС-а и Б92, као и кратак музички програм Дивљановог првог бенда "Звук улице" који се ове године окупља поводом 40 година од настанка.

- Инспирисани његовим непоколебљивим духом желимо да видимо што више Дивљанових лица - дечака, бунтовног адолесцента, поп звезду, пријатеља, представника генерације, песника, емигранта, композитора, мужа и оца… без фолирања, непотребне шминке, сувишних стихова и сувопарних флоскула о поп култури - објаснили су организатори. 

Редитељ и сценариста Младен Матичевић објавио је јуче да почиње рад на филму "Небеска тема" посвећеном Влади Дивљану, који је за њега био и остао велики херој.

Редитељ је објаснио да ће "Небеска тема" бити једна "прелазна хибридна форма - између документарног и играног филма", да ће бити много онога што је Дивљан радио, велики број значајних аутора ће говорити о њему, а биће измијешани тако да то личи на играни филм.

Глумац Светозар Цветковић, наратор у филму, рекао је да сви окупљени око тог остварења представљају вријеме и генерацију у којој није постојала разлика у схватању рокенрола, класичне музике, сценске умјетности, позоришта, балета и филма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана