Сутра у Требињу отварање изложбе о Змијањском везу

Срна
Сутра у Требињу отварање изложбе о Змијањском везу

ТРЕБИЊЕ- Мултимедијална изложба Музеја Републике Српске "Змијањски вез - свјетско нематеријално насљеђе" биће отворена сутра у Музеју Херцеговине у Требињу.

Аутор изложбе, која ће бити отворена у 19.30 часова у Галерији Музеја Херцеговине, је музејски савјетник етнолог Данијела Ђукановић, најављено је из тог музеја.

У саопштењу је наведено да Музеј Републике Српске овом изложбом представља причу о везу који се од 2014. године налази на Унеско репрезентативној листи нематеријалног културног насљеђа човјечанства, као први елеменат уврштен из Републике Српске.

На изложби ће бити представљено 65 експоната Музеја Републике Српске, као и радови удружења која израђују Змијањски вез у 21. вијеку.

Мултимедијалност изложбе атрактиван је фактор у презентацији овог свјетског блага, па поставка изложбе садржи и 20 банера са фотографијама које приказују рад удружења, таблете који приказују фотографије из фото-документације Музеја Републике Српске и документарни филм о упису Змијањског веза на Унескову листу.

Змијањски вез је специфична техника коју практикују жене на Змијању, висоравни поред Бањалуке.

Овај вез је од средине 19. вијека до данас задржао своју орнаменталну форму, специфичне је израде, тамноплаве боје и у његовој изради увијек се користе одређене технике.

Змијањски вез се користи за украшавање женске одјеће и домаћинства, укључујући вјенчанице, мараме, хаљине и постељину.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана