Сутра почиње Kустендорф

Срна
Foto: Илустрација

МОКРА ГОРА- Петнаести Међународни филмски музички фестивал "Кустендорф" почиње сутра у Дрвенграду на Мокрој Гори под слоганом "Раздирућа и чудесна лепота стварања".

Фестивал ће са гостима и пред публиком трајати до 10. маја.

Оснивач фестивала и прослављени редитељ Емир Кустурица рекао је раније да ће се, од укупно 522 пријављена филма, ове године за Златно, Сребрно и Бронзано јаје такмичити 15 филмова - 13 играних и два документарна из Данске, Русије, Србије, Шпаније, Њемачке, Швајцарске, Румуније, Француске, Израела, Португала, Естоније, Велике Британије, Словачке и Пољске.

Кустурица је рекао да ће признање "Стабло живота" бити додијељено глумцима Петру Божовићу и Тонију Сервилу.

На отварању фестивала биће приказан филм "Перје" египатског режисера Омара Ел Зохаирија, који је два пута добио награду на "Кустендорфу", а у Кану је добио главну награду филмских критичара.

- У тренутку када је отказ културе једном читавом народу додијељен, ми ћемо приказати филмове свих других, па и народа којима је дат црвени картон, али не због тога што је направио прекршај, него зато што је то тако `свјетска влада` одредила - рекао је Кустурица.

Кустурица је навео да ће поводом 100 година од рођења италијанског режисера Пјера Паола Пазолинија, у оквиру ретроспективног програма бити приказани филмови овог великог аутора, а слоган је реплика из његовог краткометражног филма под насловом "Шта су то облаци?".

У оквиру програма "Савремене тенденције", биће приказани филмови "Херој" Асгара Фархадија, "Прича о мојој жени" мађарске редитељке Илдико Ењеди, "Једна секунда" кинсеког режисера Џанга Јимоуа и филм "Фреда" Жесике Женеи са Хаитија.

Гости фестивала биће режисери у програмској цјелини "Савремене тенденције" Омар Ел Зохаири и Жесика Женеи, која је и продуцент филма "Прича о мојој жени", Фламињо Задра, док ће режисер Асгар Фархади одржати онлајн радионицу.

Посебан куриозитет фестивала биће ексклузивно емитовање првог теста Кодакове колор траке који је настао прије једног вијека, 1921. године.

У оквиру "Перспективе великана" биће приказани филмови Пјера Паола Пазолинија "Шта су то облаци?", "Јастребови и врапци" и "Рикота", као и омнибус "Вјештице" и филмови из 1922. године "Носферату" Фридриха Вилхелма Мурнауа и "Луцкасте жене" Ериха фон Строхајма.

Програмска цјелина "Нови аутори" приказаће дебитантске дугометражне филмове режисера који су претходних година учествовали у такмичарском програму "Кустендорфа" – "После зиме" Ивана Бакрача, "Мурина" хрватске редитељке Антонете Аламат Кусијановић и "Догпургрл" румунског режисера Андреја Хуцулејака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана