Сутра почиње фестивал Први кадар

СРНА
Сутра почиње фестивал Први кадар

Источно Сарајево - Током Седмог међународног фестивала документарног и кратког играног филма "Први кадар", који ће сутра бити отворен у Источном Сарајеву, до 31. октобра биће приказано више од 50 филмова из 13 земаља.

Главне одреднице Фестивала су шест такмичарских селекција, ревија домаћег играног филма, свјетски анимирани филмови, филмски кампус арт документарца, ДокиМастерКлас, Кидс фест и специјалне пројекције.

На Фестивалу учествују филмови из Италије, Белгије, Финске, Чилеа, Швајцарске, Литваније, Шпаније, Велике Британије, Бенина, Хрватске, Црне Горе, Србије, Федерације БиХ и Републике Српске.

Организатор Фестивала, чији је мото "Први кадар – визир стварности", Форум театар из Источног Сарајева најављује да ће "Визир стварности" ове године "открити фантастичне пејзаже људских живота од Америке, Африке, Литваније, Шпаније, до наших простора".

"Први кадар - визир стварности" биће у знаку броја седам, који симболише филмску умјетност, истичући допринос фестивала њеном развоју у БиХ и региону", изјавила је Срни умјетнички директор и селектор Фестивала Александра Митрић – Штифанић.

Штифанићева, која је и филмски и телевизијски продуцент, навела је да "Први кадар" у синтези различитих филмских форми и изражаја, на посебан начин доприноси развоју домаће кинематографије, али прије свега едукацији младе филмске публике и поновном оживљавању биоскопског живота у Источном Сарајеву.

Према њеним ријечима, такмичарски програм Фестивала подијељен је у шест селекција, у којима ће бити приказано по седам филмова.

Она је навела да посебна селекција "Трагање" егзистира од прошле године са идејом да се промовишу домаћи млади филмски аутори, студенти филмских академија и аутори чији је приступ филму експериментални, кроз трагање и истраживање филмских израза.

Филмове ће оцјењивати међународни жири, којим ће предсједавати Драган Елчић, режисер из Србије и чланови прошлогодишњи побједници Рами А. Кац, режисер из Израела и Марко Костић, режисер и филмски критичар из Србије, као и жири новинара у саставу Веско Кадић, режисер и филмски критичар, предсједник жирија и чланови, књижевник и новинар Недељко Зеленовић и новинар Огњен Беговић.

Фестивал и ове године нуди низ пратећих програма - Свјетски дан анимираног филма са пројекцијом домаћег анимираног филма "Степениште", Пројекције анимираних филмова АСИФЕ БиХ, Специјалне пројекције, седмодневни Филмски кампус арт документарца "У првом кадру", ДокиМастерКлас, дјечији филмски програм Кидс фест и Ревија домаћег играног филма "Дођи у биоскоп!".

Ове године публика у Источном Сарајеву имаће прилику да премијерно види филмове "Црна Зорица", "Вир" и "Љубав долази касније", награђене на бројним свјетским филмским фестивалима

"Савјет фестивала одлучио је да се ове године Плакета жФилмска клапаж за допринос развоју фестивала и филмске умјетности у БиХ додијели Берину Тузлићу и Владимиру Љевару, за досадашњу сарадњу и помоћ приликом реализације програмских активности Фестивала", најавила је Митрић-Штифанић.

Отварање почиње сутра у 19.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево. У оквиру церемоније биће отворена изложба умјетничке фотографије "Фото визуре" Горана Кукића и у "Првом кадру".

Фестивал ће отворити играни филм "Црна Зорица", модерна бајка у режији Христине Хаџихараламбус и Радослава Павковића са Браниславом Трифуновићем, Љумом Пенов, Мирјаном Карановић, Николом Пејаковићем, Мишом Јанкетићем и Зораном Цвијановићем у насловним улогама.

Покровитељи Фестивала су Министарство просвјете и културе Републике Српске и општина Источна Илиџа.

Спонзори Фестивала су општина Источно Ново Сарајево и "Сбербанка", а пријатељи ове филмске манифестације су Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево и "Сарајево–гас" Источно Сарајево.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана