Сусрет Листа и публике кроз снагу талента

Александра Маџар
Сусрет Листа и публике кроз снагу талента

Бањалука - Не дешава се тако често да новинар са задовољством може да напише, бар када је у питању извјештај са концерта класичне музике у Републици Српској, да је сала била испуњена до посљедњег мјеста.

На концерту пијанисте Арсена Чаркића у сриједу увече у Банском двору Културном центру било је тако. Било је маестрално. Чаркић је реситал назвао "Маестру у част" и њиме одао почаст једном од најзначајнијих свјетских композитора Францу Листу, обиљежавајући 130 година од његове смрти.

На сцени сједињење једног човјека, инструмента, композиција и поезије. Таленат који Арсен носи у својој души излазио је кроз прсте и у оном магичном додиру прстију и дирки на клавиру оживљавао је нешто велико. Било је јасно и сви су могли видјети, умјетност је жива, она се удише.

Постоје ти неки моменти када нам сасвим обичне и познате ствари изгледају као да их први пут видимо и оставе неки нови утисак. За то се најчешће побрину емоције. Обично плаво свјетло које је милион пута било упаљено у Банском двору подрхтавало је од стихова пјесника Емира Соколовића који су најављивали сваку композицију и чинило се као да је само те вечери било тако драматично плаво.

Аплаузи, они важни показатељи тежине, важности и поштовања умјетника и његовог дјела, заиста нису сви исти и не значе исто. Ови упућени Арсену били су чисти, искрени, а понеки искраден узвик "Браво, браво" ширио је понос у ваздуху јер Бањалука има такве умјетнике.

Чаркић је "сликао", "пјевао", "писао", "сањао" на сцени четири снажне композиције, "Прелудијум и фуга а-мол", "Долина Оберман", "Мефисто валцер", "Данте соната", за које Чаркић сматра да су најзначајније и најкарактерније. Било је то несвакидашње упознавање публике и Листа. Послије концерта, ред оних који су жељели да му честитају, пријатељи, поштоваоци његовог рада, колеге музичари којих је било много у публици. А Арсен није могао набројати за шта је све Лист заслужан као отац клавирске музике, због чега се и одлучио да свира њему у част, засигурно једном од најбољих композитора у историји.

- Ријешио сам да обиљежим тај датум са четири најзначајније композиције које су најкарактерније. На репертоарима често има тих виртуозних композиција гдје се гледа та нека површна страна, само ти ефекти које је Лист донио или Шопен, као и остали романтичари. Кад склонимо површну виртуозност које у суштини и нема, то су све фигуре - објаснио је Чаркић.

Подсјетио је и како је на стварање гледао велики Лист.

- Он је сматрао да креативни процес није завршен када се компонује дјело, већ да се пола тог процеса дешава на тој магији сцене. У композицијама које сам извео Лист се представља ту као неко ко савршено слика психолошке нијансе, гдје ниједна нота није површна и нота дословно прави сценографију - испричао је Арсен.

Концерт Арсена Чаркића дефинитивно ће обиљежити манифестацију "Дани Владе Милошевића", у оквиру које је био и организован.

Невени Поповић у част

- Читав концерт посвећен је мојој менторки, професорки Невени Поповић, која је основала нашу катедру у Бањалуци, а која је преминула прије мјесец. Вечерас је и она требало да буде ту. Неке своје животне кругове ја затварам. Дошла је и моја професорка са којом сам овај исти програм радио у средњој школи, Љиљана Јанковић из Београда. Овај концерт има јако пуно скривених значења - рекао је Арсен Чаркић.

Реприза концерта

У мору честитки и ријечи хвале које је на Арсеновом "Фејсбук" профилу остављала она задовољна многобројна публика, Чаркић је написао да ће ускоро поновити наступ у Банском двору.

- Будући да моје драге колеге и другари из академског оркестра (и још пар мени изузетно драгих људи) нису били у могућности да дођу, концерт поводом 130-годишњице смрти Франца Листа понављамо у првом слободном термину у Банском двору - написао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана