Шушљик: Велико дјело Добрице Ћосића је изузетно филмично

Танјуг
Foto: Tанјуг

БЕОГРАД - Гост нове епизоде видео серијала Тањуг Рефлектор био је глумац Горан Шушљик који је говорио о својој улози у серији "Време зла", рађеној према дјелима Добрице Ћосића, чије приказивање почиње 23. априла на Радиотелевизији Србије.

Шушљик је рекао да га је фасцинирала идеја да се у серијски формат пребаце емоције, ломови и апсурди које је Ћосић успео да спакује у животе својих књижевних ликова. "Каже се да ми на Балкану живимо неколико живота у једном.

То је успјело Ћосићу, успијева свима нама, иако ти животи нису једноставни, ни лако препричљиви. Зато се и служимо једним значајним, великим дијелом које је јако филмично", рекао је Шушљик.

Према његовим ријечима, Ћосићево дјело није филмично само у сликама негу и у смислу интензивних емоција и судбина.

"Имамо прилику да можда баш кроз те ликове читамо и наше животе и то је оно најузбудљиивије. Па, између осталог, да ишчитамо и живот Ћосића из његовог дела самог, а не по ономе шта други мисле шта је његова заоставштина, политичка, друштвена, литерарна", рекао је Шушљик.

Он је оцијенио да у Ћосићевим романима постоји "невјероватна подударност, сличност са временом у коме живимо". "Иако ишчитавамо историју ових предела, ми уствари ишчитавамо садашњост која ће нас одвести у вјероватно не тако свијетлу будућност с обзиром на околности које се сада дешавају", упозорио је глумац.

Шушљик је рекао да је у једном интервјуу предвидео да ће након рада на "Времену зла" почети рад и на Ћосићевом роману "Вријеме смрти".

"И ево на тлу Европе се дешава оно што се дешава у ''Времену зла''. Други свјетски рат или пред рат.

У ''Времену смрти'' Ћосић је писао о Великом рату и нашим судбинама тада, не само великом тријумфу, него о нашој највећој трагедији. И ево куца нам све ово, иако покушавамо да рационализујемо тренутак у коме живимо", навео је Шушљик. Према његовим ријечима, "неко ће вјероватно писати о овом тренутку као о времену смрти". У серији "Времену зла" покушали су да буду објективни "колико је Ћосић био према неким историјским личностима које смо, у школи научени, доживљавали потпуно другачије".

"Ту ми пада на памет сцена између кнеза Павла и Вукашина Катића. Оно како сам учио је сасвим друго од онога како је Ћосић то успео ипак објективно, да отвори као дилему једног великог државника и једног грађанина око тога шта је издаја, шта је патриотизам и којим путем народ мора да се одреди", навео је Шушљик.

Према његовим ријечима, 5. маја почиње снимање серије "Вријеме смрти" које је "вјероватно најзначајније дјело Добрице Ћосића". "То јако важно дјело за нашу културу.

Тамо постоји јако важна прича за људе са ових простора, а то је ратна драма, епопеја, а прије свега породична драма о Великом рату, гдје је своје умеће и знање Ћосић успео да донесе кроз узбудљиве ликове", навео је глумац.

Шушљик је напоменуо да ће "Време смрти" бити одвојена серија од претходних "Корена" и "Времена зла", али када се све три склопе, "добићемо слику онога шта нам се десило и онога што ће нам се дешавати".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана