Сурови: AI не може од свакога да направи умјетника

Сандра Кљајић
Сурови: AI не може од свакога да направи умјетника

НОВИ САД - Поводом Дана града Новог Сада, 1. фебруара у 19 часова у Културној станици Еђшег на свечано ће бити отворена изложба "Чудесни свет Мире Брткове оком мага Павела Суровога".

Аутор Павел Суров, свјетски познат дизајнер и фотограф дуго је посвећен лику и дјелу Мире Бртке, и страствени је колекционар њених модних креација.

На изложби која ће бити постављена до краја фебруара у Културној станици Еђшег посјетиоци ће имати прилику да погледају фотографије у јединственом стилу којим одише његов рад, а које приказују управо изабране хаљине Мире Бртке, чувене ликовне умјетнице, модне креаторке, позоришне и филмскередитељке. Поред овога публика ће модне детаље са фотографија моћи да види и уживо.

Сурови за „Глас“ напомиње да је већ објављено око 15 фотографија, које су промо тизер, а којим је најавио овај нови пројекат, који је нешто ново - шик мистик модна етно фотографија.

-На пројекту настављам да радим од фебруара, пошто сам перфекциониста и дајем целог себе, осим фотографије радим целу креативу, сценографију, стајлинг одеће на моделу, а да би пројекат био успешан максимум морају да дају и модели. Тражим профи моделе који имају способност духовне трансформације т.ј. да знају да одглуме и уживе се у улогу и да дају фотографији ту последњу димензију – истакао је.

Додаје да је упоредо  радио више од годину пробне фото експерименте за пројекат „Етно ренесанса“, који ће бити опет нешто креативно и занимљиво, али, како каже - о том потом.

-Такође, припремам и изложбу фото портрета урађених уз помоћ вештачке интелигенције (AI). Упоредо с новим модним фотографским пројектом „Павел Сурови – Мира Бртка“ хтео сам видети досеге вештачке интелигенције, то јест да ли и колико она зна да опонаша моје фотографије.

Почео сам да тестирам доступне AI програме да бих видео да ли вештачка интелигенција може у креирању да направи фотографију сличну мојим и до које мере је она реална. Можда AI већину популације може да превари и збуни, али неко ко се бави фотографијом то одмах види и препозна – истакао је.

Открива и једну занимљивост .

- Код тестирања AI  хтео сам истражити промпт приказа Исуса Христа, а као резултат сам добио приказан лик Исуса Христа из популарне серије „The chosen“ или са слика познатих светских ренесансних сликара – истиче Сурови.

Наглашава и да AI алатке јесу доступне свима, али неће од сваког ко их користи направити умјетника, као што ни свако ко фотографише није уједно и умјетник.

-То морамо разграничити одмах на старту. AI јесте у еволуционом стадијуму и брзински напредује, алгоритми се унапређују, али AI не достиже садашњу реалност визуелног и духовног света, а ни резолуцију фотографија ко сензор на фотоапарату. То вам је исто као код игара, које опонашају свет скоро реално, али не достижу стварни свет какав ми свакодневно видимо својим

очима, тако да тај свет не можемо помешати с реалним животом. AI јесте реалност и постаје део уметности ако га знате користити као уметник. Упоредио бих га с техником колажа: он функционише по истом принципу и онда се помоћу доступних прикупљених података са интернета труди да креира оно што смо ми замислили – сматра Сурови.

Одатле је, појашњава, потекла његова радозналост да пробам итерацијама да дође до жељеног ефекта, али и да обрнутим инжењерингом схвати како AI програм дише, његове алгоритме и које су његове максималне границе.

-Доћи ће и то време кад ће AI угрозити уметнике, медијски, модни и рекламни бизнис, али за сада не. Доћи ће и време када ће вештачка интелигенција угрозити човечанство. Већина популације се лако збуни не разазнајући AI, али то вам је слично ако верујете медијској пропаганди или хоаxима. Промптови које ми задајемо по мени јесу наша душа и карактер и то претачемо у виртуалну реалност. AI је за сада виртуелна реалност, која још увек није толико реална, али ће постати стварност. А кад замените стварну реалност виртуелном реалношћу, више нећете бити биће, него виртуелно биће и тај свет за многе ће постати леп, без проблема и брига - закључује.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана