Супер-жене преузимају серије у САД

Танјуг
Супер-жене преузимају серије у САД

Хале Бери је астронауткиња, Теа Леони државна секретарка, а Шерон Стоун потпредсједница - нова сезона серија на америчкој телевизији је у знаку супер-жена које се супротстављају мачизму не само на земљи, већ и шире.

Јаке жене, за јаке улоге - једна је од тенденција наредне сезоне америчких ТВ серија. А ако је судити по насловима, може се рећи да се телевизија потпуно еманициповала и ослободила страха да жена буде главни протагониста програма у ударним терминима.

Вјероватно су за то најзаслужније хит серије као шту "Очајне домаћице", "Секс и град" и "Увод у анатомију" које су јунакињама прокрчиле пут на малом екрану. Али за разлику од ових, у којима је акценат био на типично женским причама, у новим серијама жене се појављују у улогама које су досада најчешће повјераване мушкарцима.

То се већ десило са серијама "Добра жена", "Мост", "Домовина", "Завршни ударац" и "Скандал", али се тај тренд, чини се, још више појачао са новом сезоном.

У серији "CSI: Cyber" - још једној верзији чувене франшизе о форензичарима, главни лик, шеф истражитељске јединице, први пут је једна жена, у лику Патрише Аркет, ТВ ветеранке из серије "Медијум".

Као стручњак за анализу понашања, задужена је да истражује злочине на интернету, од превара до крађе идентитета. Технологија, терен обично резервисан за мушкарце, постаје поприште криминала скенираног оком жене.

Мjешавина трилера и научнофантастике, серија "Proof" је прича о докторки, игра је Џенифер Билс, која покушава да сазна шта се дешава послије смрти.

Полицијско-хумористичка серија "The Mysteries of Laura" је адаптација шпанске теленовеле. Доноси причу о детективки која, поред професионалних обавеза, мора да се носи са двоје несташне дjеце и мужем с којим је у фази развода. Улогу тумачи Дебра Месинг коју памтимо из ситкома "Вил и Грејс". Ријеч је о својеврсном "one woman show "-у са крими елементом.

Марвелова серија "Agent Carter ", смештена у 1946. годину, врти се око Пеги Картер, сараднице Капетана Америка током Другог свjетског рата, коју тумачи Хејли Атвел.

Далеко реалистичнија, замршенија и "прљавија" је мисија нареднице Одиси  у истоименој серији (игра је Ана Фрил). Она је једина преживела у својој јединици и једина која зна да терористе финансира велика америчка корпорација.

Спољна политика, вођена из Вашингтона, тема је серије "Madam Secretary ", са Теом Леони у улози бивше савjетнице CIA која постаје државна секретарка. Заплет серије "State of Affaires" се, такође, одвија у Белој кући на чијем се челу налази жена предсjедник (Алфри Вудард). Главна јунакиња овог трилера је заправо њена најбоља аналитичарка у CIA, коју игра Кетрин Хигл, бивша звијезда "Увода у анатомију".

У домену високе политике је и серија "Агент Икс" гдје главну ролу има Шерон Стоун, још једна звијезада холивудске "А листе" која се не либи да се појави на малом екрану.

Ту је и адвокатско-хумористичка серија "Bad Juge " у којој Кејт Волш игра судију чији је живот више него хаотичан.

Ауторка бројних хит серија (Увод у анатомију, Приватна пракса, Скандал) Шонда Рајмс враћа се серијом "How to Get Away with Murder", чија се радња одвија у судници, а главна протагонисткиња је Вајола Дејвис у улози строге професорке права.

"Mission Control " је комедија која нас враћа у 1960-те. Кристен Ритер је свемирски инжењер и мора да се избори за своје мjесто у послу у којем доминирају мушкарци.

Серија "Extant" нас, пак, води у будућност. Хале Бери је астронауткиња која по повратку на земљу, након вишемесечне мисије у свемиру, сазнаје да је трудна. Продуцирана од стране Стивена Спилберга, серија преплиће научнуфантастику и доживљаје везане за материнство.

Тако жене коначно освајају и космос, знак да су кренуле да овладавају новим територијама на малим екранима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана