Шумановић и Коњовић као путоказ

Цвија Мркоњић
Шумановић и Коњовић као путоказ

Бањалука - Изложба "Добровић, Шумановић, Коњовић, Шупут - Европски контексти" омогућава посјетиоцима Музеја савремене умјетности РС у Бањалуци да погледају 43 дјела великана ликовне умјетности.

Поставку је у четвртак увече отворио предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић.

- Србија и Српска цивилизацијски припадају Европи, када је ријеч о ликовној и другим умјетностима. Бањалука је увијек задовољна када нам пријатељи из Србије долазе заједно са културним догађајима - рекао је Радојичић.

Аутор интересантне поставке је Тијана Палковљевић- Бугарски, која је и управник Матице српске из Новог Сада. Захваљујући сарадњи ове институције са Музејом савремене умјетности РС љубитељи умјетности у Српској имају прилику да виде величанствена дјела која су ушла у историју.

Палковљевић-Бугарски је рекла да изложбу чине слике из депоа Галерије Матице српске и да представља и развој српског сликарства прве половине 20. вијека.

- Публика кроз ову поставку може да упозна сликаре и њихова дела, али исто тако кроз пратећи материјал који говори о њиховом свеукупном стваралаштву - казала је аутор поставке.

Вршилац дужности Музеја савремене умјетности РС Сарита Вујковић истакла је значај сарадње са Галеријом Матице српске и најавила да ће се она развијати.

На отварању су биле бројне личности из јавног и културног живота, а међу њима и министар културе и информисања Србије Иван Тасовац.

- Сва ова четири сликара потекла су са простора панонске равнице, а својим образовањем у угледним породицама сазревали су у уметнике средњоевропског миљеа - подсјетио је Тасовац.

Музеј савремене умјетности РС и Галерија Матице Српске потписали су у петак споразум о сарадњи.

Стручно вођење

- Представљање Матице српске у нашем музеју, стручно вођење кроз ову изложбу и креативне радионице за дјецу биће организовани 3. јула. Матица српска је једна од најбољих институција које су развиле квалитетне програме за дјецу и ми желимо да у сарадњи са њима побољшавамо и развијамо наш рад - казала је Сарита Вујковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана