Судар класа и времена кроз умјетнички рад Младенa Миљановићa

Александра Маџар
Судар класа и времена кроз умјетнички рад Младенa Миљановићa

Бањалука - Основ за све радове, за цјелокупни пројекат, јесте наставак мог интересовања за анализу аутомобила "застава 101", познатог "стојадина".

Испричао је то академски сликар Младен Миљановић за "Глас Српске" најављујући представљање и вођење кроз концепт радова "Стари млин - Нова форма" који ће у четвртак, 18. јуна, у 19 часова бити отворен у хотелу "Radisson Blu Old Mill" у Београду.

Радови из посљедње Миљановићеве продукције за њега су, како каже, били велики изазов на којем је радио посљедњих годину.

- Ово је неко ново искуство рада са простором који првенствено није умјетничког карактера. Ипак се ради о јавном простору, о простору хотела, у том смислу за мене је ово био нови изазов. Поставку чине три главна рада. Два су унутар хотела и један испред на тргу - објаснио је Миљановић.

Подсјетио је да је прва изложба на којој је представио радове који су се бавили "заставом" већ прије пет година отворена у Бечу.

- Тада сам почео да истражујем однос форме у сфери јавно, тј. када долази до стагнације форме, у овом случају "стојадина" који се производио 36 година у једном дизајну. Заправо, он је резултат и рефлексија једне стагнације форме и друштвене свијести, тако да управо мјесто млина (на локацији гдје се поставка отвара налазио се први српски млин) је мјесто промјене форме, гдје кукуруз и пшеница из тог неког чврстог стања постају прах, брашно - нагласио је Миљановић.

Размишљао је, како каже, да у том контексту, на том мјесту сам "стојадин" односно "застава" као једна форма потпуно промијени свој облик, да се фрагментира.

Рад "Ретровизија", један од два рада који се налазе унутар хотела, јесте инсталација састављена од 101 ретровизора које је Миљановић сакупљао по отпадима из "застава 101" три мјесеца у читавој БиХ, Србији, Хрватској.

- Рад се зове "Ретровизија" јер означава поглед уназад. Бављење "стојадином" јесте један поглед у историју. То је само један од примјера како сам кроз те радове испитивао однос форме - казао је умјетник.

Испред хотела посјетиоце ће дочекати занимљив рад "Када форма сретне вријеме" сачињен од скулптуре у којој су "ролс-ројс" и "застава 101" сударени, док се између њих налази једна црна плоча, која говори о сусрету форми и мишљења у времену. - Чак и та локација је граница између Сењака као једног врло богатог дијела Београда са вилама, а са друге стране ријеке Новог Београда као једног радничког дијела града. Ту није само судар и контраст различитих форми већ и различитих друштвених класа и времена које се судара такође - прича Миљановић.

Трећи рад, гравирани цртеж на мермеру, димензија пет метара у дужини и метар у висини, умјетник је назвао "Еволуција форме".

- Рад је гравирани цртеж који се бави еволуцијом форме "заставе 101", а у њему се налази интегрисан велики број идеја које су у оквиру овог пројекта требале да буду реализоване, а нису. Ту су угравирани неки радови који нису реализовани, као што је, рецимо, била идеја да десет "стојадина" бесплатно таксира на тај дан отворења и да довози људе да погледају те радове, низ скица које су рађене угравиране су на том раду - додао је Миљановић.

Заљубљенике у савремену умјетност који дођу на отварање ове изложбе Миљановића, који је 2013. године БиХ представио на 55. венецијанском бијеналу, дефинитивно, у његовом стилу, очекују неочекивани радови.

- Све оно што ја радим у посљедњих десетак година јесте нека врста измјештеног начина посматрања свијета и исто тако једна врста радова који причају о нужности промјене форме у друштву, па чак и на неке врло симпатичне начине, као што је судар "ролс-ројса" као једног симбола капитализма и запада, и с друге стране "заставе 101", аутомобила који је обиљежио и нашу прошлост и наше дјетињство, али и друштво у транзицији - објаснио је Миљановић.

И баш као увијек, све његове поставке које су отворене ван наших граница у једном дијелу путовања посјете и Бањалуку, па се Миљановић нада да ће и у овом случају бити тако.

Нови радови и изложбе

- Константно радим нешто ново. Посљедњих пола године, годину повукао сам се како бих акумулирао идеје, да се организујем за нове пројекте и радове, послије оног периода Бијенала и представљања "Врта уживања" у Европи. Требало ми је неко вријеме да почнем да радим на новим изложбама. Прије десетак дана отворио сам једну изложбу у Бечу која се бави Првим свјетским ратом. Договорио сам и самосталну изложбу која ће у априлу 2016. године бити у једној галерији у центру Беча. За ту изложбу ћу радити нове радове. У Њујорк путујем у октобру да договарам нове изложбе. Доста динамично, надам се да ће тако и остати - рекао је Младен Миљановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана