Студентско позориште: Зашто смо кандидовали Гаврановића за почасног грађанина

Агенције
Студентско позориште: Зашто смо кандидовали Гаврановића за почасног грађанина

Бањљука - Бањалучко студентско позориште у саопштењу образлаже зашто су за почасног грађанина Бањалуке предложили актуелног градоначелника Слободана Гаврановића.

- Наш театар је директно заинтересован за коначну одлуку, јер је за почасног грађанина Бањалуке предложио актуелног градоначелника Слободана Гаврановћа, стоји у образложењу којег преноси Контакт радио.

- Не мало смо изненађени што су приједлози за награду изашли у јавност, јер то до сада није била пракса. Овај чин зато сматрамо индиректним притиском на комисију како се не би поштовала жеља позоришних стваралаца из Бањалуке, јер ово није само иницијатива студентског театра, већ свих позоришних прегалаца из Бањалуке, прије свега оних који цијене рад и постојање Студентског позоришта још од 1977. године.

Сматрамо да наш приједлог једини посједује озбиљно образложење и утемељење и зато желимо да јавно укажемо грађанима Бањалуке, зашто смо упутили такав приједлог ка градским челницима.

Скупштина „БАЊАЛУЧКОГ СТУДЕНТСКОГ ПОЗОРИШТА” на сједници одржаној 27. марта 2015. године, донијела је једногласну одлуку да се упути иницијатива комисији Скупштине града Бањалуке, да градоначеник Слободан Гаврановић буде добитник награде „КЉУЧ ГРАДА” за 2015. годину. Сједница је симболично одржана на МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПОЗОРИШТА – 27. март.

Наше образложење је врло једноставно, јер само су два човјека у дугој историји Бањалуке, донијела одлуку да се гради зграда позоришта:– бан Милосављевић и градоначелник Гаврановић.

Бан је награђен постхумно, а управо да се такве битне одлуке не би заборављале и са „закашњењем” доносиле, наша је инцијатива да се Слободан Гаврановић награди одмах и да то сви виде као најпозитивнији примјер у овој години,  јер није било лако у ситуацији када нема довољно новца у градском буџету донијети одлуку да се улаже у ПОДРУМ.

Иначе, на жалост свих нас, наша ПОДРУМ СЦЕНА је једина културна институција у Господској. И она је само, и искључиво одлуком градоначелника спашена од приватизације. Без његовог директоног залагања то не би било уопште могуће.

У том смислу, предложена награда не би била само  за појединца, већ и за друштво. Ту би се указала јасна порука да још увијек постоје „добронамјерни бањалучани” који желе да помогну позоришну умјетност.

Тиме би се и будућим челним људима града Бањалуке ставило до знања да у културу вриједи улагати, јер изградња ПОДРУМ СЦЕНЕ треба да буде само почетак за друге културне институције које су потребне највећем граду Српске: дјечји културни центар, градска позоришта, градске галерије, градски биоскопи, кућа легата, домови култура и сл.

Из онога што смо могли почитати у медијима сигурни смо да се врши индиректан притисак на комисију и скупштину града да не подржи  иницијативу „БАЊАЛУЧКОГ СТУДЕНТСКОГ ПОЗОРИШТА” и тиме смо више него огорчени. Умјесто да са радошћу подијелимо са нашим суграђанима чињеницу да смо послије више од пола вијека добили позоришну зграду и да зато желимо да наградимо градоначелиника, који се несебично залагао да у строгом центру града сачувамо позоришну културу, ми дозвољавамо медијима да од свега направе спрдњу и да доводе у исту раван пежоративне иницијативе појединаца и приједлоге позоришних институција Бањалуке.

Даље, наш је став да за почасног грађанина Бањалуке не треба да буде изабан онај ко има најбогатију биографију, већ онај ко је задужио наш град.

Уз сав наш дубоки наклон који имамо према Новаку Ђоковићу, сматрамо да је та иницијатива преурањена и да треба сачекати да Новак конкретним акцијама задужи нас који искрено волимо Бањалуку. Не сумњамо да ће то ускоро и бити, али до тада треба да гледамо прије свега Бањалучане.

Оно што је такође битно истаћи је да ми нећемо одустајати док наше иницијатива не буде подржана.

Само да подсјетимо јавност и медије да смо сличног става били и 2010. године када смо кренули са иницијативом за реконструкцију ПОДРУМ СЦЕНЕ. Већ за двије године савезника смо добили у Слободану Гаврановићу који је у августу 2012. године као кандидат за градоначелника обећао да ће сцена „БАЊАЛУЧКОГ СТУДЕНТСКОГ ПОЗОРИШТА” бити изграђена и то обећање је испунио.

При крају овог обраћања, нећемо ништа обећавати. Сачекаћемо одлуку комисије и Скупштине града Бањалуке у нади да они неће тестирати чврстину нашег става по овом питању, јер понављамо, ми одустати нећемо. Ово не треба схватити као пријетњу, већ прије свега као нашу дужност према позоришној историји Бање Луке.

Не подржати и одбацити наш приједлог не би било мудро, јер тиме се доводи аутоматски у питање и значај студентског театра за град и то у тренутку када град Бањалука и Студентско позориште најчвршће сарађују и интензивно раде (заједно са Банским двором) на децентрализацији позоришне умјетности.

Слободан Гаврановић је један од малобројних људи који је својим угледом и ријетком добротом обогатио Бањалуку и приближио је свјетској позоришној заједници  и то ће се ускоро и видјети када Бањалука почетком августа текуће године кроз међународни фестивал буде у жижи интересовања студентских позоришта из читавог свијета и са свих пет континената.

За одлуку коју је донио, наш градоначеник је заслужио и државни орден, тако да – Слободана Гаврановића за почасног грађанина Бањалуке, образлаже у свом саопштењу  Бањалучко студентско позориште зашто су за почасног грађанина Бањалуке предложили актуелног градоначелника Слободана Гаврановића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана