Студентима награде за најбољи сценарио

Srna
Студентима награде за најбољи сценарио

Министарство просвјете и културе Републике Српске наградило је најбоља три рада пристигла на конкурс за најбољи студентски сценарио, који је реализован у сарадњи Кинотеке Републике Српске и Академије умјетности Универзитета у Бањалуци.

 

На основу презентације студентских филмских пројеката, која је одржана раније овог мјесеца у Бањалуци, жири у саставу: режисер и сценариста Слободан Симојловић, професор на АУБЛ Драшко Гајић, сценариста и режисер Илија Гајица и професор на АУБЛ Марко Шипка, додијелио је три награде.

Прву награду од 5.000 КМ додијелио је за филмски пројекат под називом „Кућа има рогове“, који потписују редитељ Стефан Томић и продуцентица Моника Милановић, другу награду у вриједности 4.000 пројекту „Плаве очи туга небеска“, редитеља Бошка Крљаша и продуцента Андреја Зораја, а трећу награду од 3.000 КМ пројекту „Три“, редитељке Кармен Обрдаљ и продуцентице Маријане Гудељ.

Стефан Томић и Моника Милановић студенти су на Академији умјетности у Бањалуци, а како кажу, почетну верзију свог првонаграђеног сценарија припремили су у фебруару.

– Прича је породична драма са елементима надреалног. Ради се о трочланој породици која мистериозно не може да спава. Таква ситуација их тјера да више времена проводе једни са другима, те ће почети испољавати потиснуте емоције, тајне и проблеме – рекли су они.

За њих ова награда је од изузетног значаја. Како кажу, новац ће им помоћи да филм буде професионалније и квалитетније урађен.

– Прво мјесто оваквог типа конкурса ће свакако допринијети афирмацији и важна је референца за наш будући рад. Драго нам је и захвални смо што је жири препознао потенцијал овог филма, а савјети и позитивни коментари стручних стваралаца су засигурно вјетар у леђа – поручили су.

Награду ће искористити како би набавили опрему која им је неопходна за развој филма.
– Овакав тип конкурса је први пут спроведен ове године, а према ријечима организатора планира се да пређе у традицију, а ми се надамо и да хоће, јер представља и најважнији начин финансирања наших пројеката. Наравно, подршка и помоћ се не огледа само у новчаном смислу. Од изузетног нам је значаја и добити могућност да испричамо своје приче и приче нашег друштва, те да се спозна њихова важност. У том смислу медији су важни као вид промоције онога шта стварамо. Истина је да на младима свијет остаје, а филмска умјетност је најбољи начин да се то и прикаже – додају.
Другу награду за филм „Плаве очи туга небеска“ однијели су Бошко Крљаш и Андреј Зораја. Филм је слојевит и говори о земљи у грунтовном и метафоричком смислу.

У филму се поставља питање одласка или опстанка, што се његовим ауторима чини као најактуелније питање данас. Идеја филма је и најемотивнији однос у породици, између оца и кћерке, те питање жртве за ближњег свога.

– Драго нам је да је наша прича препозната. Оваква награда значи да нисмо сами и да иду боља времена, ако ми будемо бољи. Лично ја се не заносим наградом, написао сам сценарио по својој слободи и савјести, комисија је тако одлучила, сад мене и екипу чека више посла него раније – рекао је Бошко.

Како објашњава, све оне који су радили са њим на филму назива својим саборцима.

– Без међусобне подршке и колективне страсти према ономе што радимо, нема ништа. Та врста подршке је најбитнија, рекао бих кључна. Награду ћу искористити да својим саборцима омогућим да се ослободе у простору и искористе максимално своју креативност. Вјерујем им и они вјерују мени – објаснио је он.

Филм “Три” Кармен Обрдаљ и Маријане Гудељ, прати љубавну везу у коју улази трећа особа. Кроз филм се открива разилажење мишљења између љубавног пара.

Спајањем традиције и модерног свијета, видимо жену окренуту прије свега породици, али и жену која има своје снове и жеље.

– Награде утичу много и на самопуздање и дају нам вјетар у леђа да направимо што квалитетнији, бољи и емотивнији филм, што носи и велику одговорност са собом – рекле су студенткиње, ауторке филма.

Како кажу, помоћ им је најпотребнија када је у питању техника и постпродукција филма, а за то ће и искористити ову награду.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана