Студенти увучени у магију филма

Приредила: Мирна Пијетловић
Студенти увучени у магију филма

Пале - Шести по реду "Филмски кампус" отворио је своја врата студентима, али и свим љубитељима документарног филма, који је ове године у фокусу фестивала који организује Кинотека Републике Српске.

На свечаном отварању, које је одржано у понедјељак увече у Културном центру на Палама, министар просвјете и културе РС Дане Малешевић је подсјетио на недавну награду за режију који је освојио документарни филм "Дјеца" Дениса Бајића у продукцији Радио-телевизије Републике Српске на фестивалу у Русији.

- То је доказ да имамо ствараоце који имају шта показати и који могу да своје радове пошаљу у иностранство и поберу награде - нагласио је Малешевић.

Он је оцијенио да се значај "Филмског кампуса" огледа и у томе што је окупио студенте из ближег окружења.

Директор Кинотеке РС Милован Пандуревић напоменуо је програм фестивала састављен од предавања познатих професора умјетника, академика.

- То је, у суштини, сусрет предавача и студената из академија филмских школа из нашег региона из Бањалуке, Цетиња, Београда и Источног Сарајева - рекао је Пандуревић.

Према његовим ријечима, највећи дио програма предвиђен за студенте, односно предавања, мастер-клас, специјалне филмске пројекције и радионице, биће одржан наредних дана у Андрићграду. Пандуревић је поносан, што ће студенти,  имати прилику да уче од великих стручњака као што су, Југослав Пантелић, Зоран Симјановић, Александар Ердељановић, Божидар Марјановић, Предраг Велиновић, Марија Перовић, Никола Лоренцин, Горан Радовановић и Лука Кецман.

- Студенти ће у непосредном контакту са доказаним филмским ствараоцима, искусним педагозима и истраживачима филма имати прилику за стицање нових знања и искустава, те међусобно дружење, које ће бити одржано све до 15. октобра - казао је Пандуревић.

Након свечаног отварања, премијерно је приказан вишеструко награђивани филм "Ничије дете" сценаристе и редитеља Вука Ршумовића, који је заснован на истинитој причи.

Генерални покровитељ "Филмског кампуса" је Министарство просвјете и културе РС, а програм су подржали Андрићград, Југословенска кинотека Београд, Академија умјетности Универзитета у Бањалуци, Факултет драмских уметности у Београду, Факултет драмских умјетности Цетиње, Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву, те бројни филмски умјетници који су гости Кампуса.

Обилазак архива

- Прије одласка у Андрићград, учесници "Филмског кампуса" посјетили су Филмски архив Кинотеке Републике Српске на Палама, гдје ће им бити представљен рад ове републичке установе културе и садржаји филмског архива - рекао је Милован Пандуревић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана