Студенти награђени за филмске пројекте

Срна
Студенти награђени за филмске пројекте

БАЊАЛУКА - Прва награда на овогодишњем конкурсу за филмске пројекте студената Катедре за филм и телевизију Академије умјетности бањалучког Универзитета додијељена је Сари Радусиновић за пројекат "Кад заборавиш јули", а друга награда Вуку Пјетловићу за његов пројекат "Со".

Трећу награду равноправно дијеле Бошко Кркљаш и Стеван Томић за филмске пројекте "Шта сањам и шта ми се догађа" и "Иста стара прича".

Вршилац дужности директора Центра за развој кинематографије Републике Српске Ања Илић рекла је данас у Бањалуци да је жири образложио да је филмски пројекат Радусиновићеве мелодрамска прича која има потенцијал да постане генерацијски филм који преиспитује односе из прошлости и како они утичу на садашњост главних ликова.

"Филмски пројекат жСож је антиратна прича о давању почасти српским жртвама одбрамбено-отаџбинског рата. Кроз однос два јунака упознајемо се са методама мучења српских цивила у логору у Дервенти почетком рата у БиХ", нагласила је Илићева.

Према њеним ријечима, стварање сваког филма састоји се из неколико фаза, а Центар награђује студенте за успјешно обављену претходну фазу и даће подршку за даљу реализацију.

"У Центру сматрамо да ћемо на тај начин њихове филмове подићи на виши, квалитативни и продукцијски ниво и тиме ће они постати релевантни и на филмском тржишту и на филмским студентским фестивалима", рекла је Илићева.

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић честитала је добитницима награда и истакла да је ово друга генерација награђених младих филмских аутора, захваљујући овом конкурсу.

Она је рекла да након само двије године, од када га је иницирало ресорно министарство, заједно са Кинотеком Републике Српске и Академијим умјетности, конкурс потврђује оправданост и вриједност, те добија наклоност и значајну подршку нове институције - Центра за развој и унапређивање кинематографије.

"Захваљујем свим институцијама које су препознале значај улагања у студентски филм и подршку студентима овдашњих академија умјетности, јер су резултати подршке на корист развоју цијеле области", рекла је Тривићева.

Она је нагласила да су, захваљујући овоме конкурсу, млади ствараоци са Катедре за филм и телевизију, који су награђени путем првог конкурса, успјели да реализују озбиљне филмске приче, којима су се врло запажено представљали на филмским фестивалима и заслужили значајне фестивалске награде, а што је врло важан корак у њиховом професионалном стасавању и стицању стваралачког исуства.

"Ово је један од примјера како уз мало више слуха и подршке, а водећи се стратешким циљевима развоја културе у Републици Српској, можемо направити искорак у подршци младим ствараоцима, у овом случају оним филмским, те оснажити њихово дјеловање на домаћој сцени", рекла је Тривићева.

Она је истакла да би овај конкурс могао да послужи осталим институцијама у другим областима културе и умјетности као примјер гдје сарадња институција и заједнички стратешки интерес доприносе унапређењу те области и мотивисању младих стваралаца.

Декан Академије умјетности Универзитета у Бањалуци Драгана Пурковић Мацан честитала је награђеним студентима и захвалила Министарству просвјете и културе, не само на овом пројекту, већ и на многим стварима урађеним у посљедње вријеме.

"Наредне године ће бити и откуп слика, то је први пут да се у Републици Српској дешава нешто тако значајно за наше студенете и професоре са студијског програма ликовних умјетности", рекла је Мацанова.

Она је додала да је у најави оснивање филхармоније Републике Српске, што је велики искорак и много значи студијском програму музичке умјетности.

"За све активности које планирамо увијек имамо подршку Министарства просвјете и културе, тако је било до сада и сигурни смо да ће бити и убудуће", рекла је Мацанова.

У име награђених студената Пјетловић је рекао да награде представљају велики подстрек у амбицијама и даљем умјетничком раду.

"Без овакве овакве помоћи, првенствено од државе и наших професора, не бисмо могли сазријевати у том смислу... Уз овакву помоћ, увијек је лакше. Ово је велика одскочна даску ка нечему већем", рекао је Пјетловић. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана