Стругар, Нешовић и Перовић нови чланови Народног позоришта

Танјуг
Foto: Агенције

БЕОГРАД- Глумци Петар Стругар, Нина Нешковић и Вучић Перовић постали су нови чланови ансамбла Драме Народног позоришта.

"Ово је као када смо уписивали академију, толико је велико и важно. Остварење је свега што сам лично желела. Ако бих могла да бирам ансамбл то би било Народно позориште. Огромна је част и хвала на поверењу. Трудићу се да вас не разочарам", рекла је Нешковић на конференцији за новинаре у Народном позоришту.

Стругар је истакао да су њих троје "данас добили матичну кућу", што је "велика ствар за било кога", обећавши да ће вратити указано повјерење и да ће остати вјерни Народном позоришту.

"Мени је позив мало дат на реверс и морам ово и да вратим, не првом следећом улогом или наредном сезоном већ до 2054. године. Имаћу тада 65 година и остварићу могућност да одем у пензију. Обећавам да ћу бити један од глумаца који ће одмах ићи у пензију ако млад човек буде хтео да се запосли", рекао је Перовић.

Управник Народног позоришта Светислав Буле Гонцић се захвалио министарки културе Маји Гојковић и њеном помоћник за савремено стваралаштво.

Радовану Јокићу на пуном разумијевању и праћењу процеса ревитализације националног театра, односно што су у Влади Србије добили сагласност за нова радна јместа.

Предсједник Управног одбора (УО) Народног позоришта Филип Бојић је подсјетио да се годинама уназад инсистира да се ансамбли Драме, Опере и Балета подмладе, што је прихватио Гончић када је недавно именован на дужност на челу националног театра.

Према његовим ријечима, Уметнички савет Драме је у сарадњи са са директорком Драме Молином Удовички Фотез "на транспарентан начин" покренуо питање подмлађивања и ко су људи које треба запослити, као и да се "говорило о више имена".

Бојић је рекао да је упућен приједлог који су прихватили УО, Удовички Фотез и Гонцић да се запосле Нешковић, Стругар и Перовић као млади глумци који имају неколико премијера у Народном позоришту и значајне каријере на филму и телевизији.

"Мислим да смо изабрали оне који ће бити будућност националног театра. Често се разговара о Бојановим, Беречековим бебама. Сада имамо Булетове бебе. Сигуран сам да ће још деце у наредном периоду постати чланови националног театра", рекао је Бојић.

Удовички Фотез је подсјетила да, осим што је понекад понеко приман, "20 година у стратешком смислу није обнављан анасамбл Драме" Народног позоришта.

"Пресретна сам што се ово сада догађај. Значајно нам је и важно, и верујем да смо на почетку подмлађивања", наводи Удовички Фотез.

Троје глумаца, Удовички Фотез је поручила да имају на уму да их је "примило Народно позориште", коме дугују оданост и гдје ће дочекати пензију "идући ка Лиру, Кир Јањи и Илији Чворовићу и многим великим улогама, али да не буде проблем ако је понекад нешто мање - и то је позориште".

У техничком сектору Народног позоришта запослени су сценска маскерка-власуљарка Наташа Луња и гардеробер Сташа Мандић.

Директор Опере Никола Мијаиловић је рекао да се нада да ће и у његовом сектору бити љепших новости када су у питању запошљавања упозоривши да "програм носе певачи који су запослени деведесетих" и да од 2000. године нови "нису примани па су одлазили трбухом за крухом".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана