Стручњаци: Вермер није насликао дјевојку са флаутом

Tanjug
Foto: Ilustracija

ВАШИНГТОН - Чувену слику "Девојка са флаутом" насликао је сарадник или ученик Џоанеса Вермера, а не чувени холандски мајстор како се вјеровало до сада, сматрају стручњаци Националне галерије умјетности из Вашингтона.

Поменута слика изложена је упоредно уз друга аутентична Вермерова (1632-1675) дела на изложби "Вермерове тајне", а тим конзерватора и научника вашингтонске галерије након двогодишњег истраживања је закључио да "Девојку са флаутом" велики умјетник није могао насликати јер недостаје његова препознатљива прецизност и примјена боја.

До сада се сматрало да је Вермер слике, које су овековечавале свакодневни живот Холанђана у 17. вијеку, стварао сам, јер се у документима не спомињу сарадници, али директорка Националне галерије уметности Кејвин Фелдман у саопштењу истиче да налази стручњака те установе "из коријена мијењају наше схватање Вермера".

"Постојање других уметника који су радили са Вермером је можда једно од најзначајнијих нових открића о уметнику последњих деценија", навела је Фелдман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана