Стручњаци из РС у дебати

Александра Маџар
Стручњаци из РС у дебати

Бањалука - Савјетник у Музеју савремене умјетности Републике Српске др Сарита Вујковић и предсједник Националног комитета ICOM БиХ, виши стручни сарадник Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа РС Јелена Савић учествују на 23. генералној конференцији ICOM-а у Рио де Жанеиру.

ICOM - International Council of Museums - Међународни савјет музеја је непрофитна, невладина, међународна организација основана 1946. године у систему Организација уједињених нација за образовање, науку и културу UNESCO.

Сарита Вујковић и Јелена Савић отпутовале су у петак у Бразил и придружиле се конференцији, која ће од 10. до 17. августа окупити више од 4.000 музејских стручњака из цијелог свијета.

- Генералне конференције ICOM-а одржавају се сваке треће године и спадају у кључне догађаје у области музеологије и културног насљеђа у свијету. Тема овогодишње конференције је "Насљеђе, креативност и друштвене промјене" - казала је Сарита Вујковић.

Она је истакла да је могућност учешћа на Генералној конференцији ICOM-а драгоцјена прилика за све музејске стручњаке.

- Посебно је искуство када смо у прилици да се упознамо са свјетским стандардима из музеологије и да учествујемо у актуелним дебатама - казала је Вујковићева.

Посебност ове манифестације огледа се и у томе што ће стручњаци из Републике Српске моћи да се упознају са новим могућностима побољшања заштите културног насљеђа и културног памћења, као средствима позитивних друштвених промјена.

Мрежа

ICOM представља мрежу од 30.000 чланова из 137 земаља свијета, 117 националних комитета и 31 интернационалног комитета, посвећених различитим аспектима музејског рада и заштите културног насљеђа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана