Стрипаџије освајају Кастел

Бранислав Предојевић
Стрипаџије освајају Кастел

БАЊАЛУКА - Удружење “Девета димензија” организује шести Салон стрипа, који ће бити свечано отворен у петак и трајаће до недјеље у простору Камене куће у тврђави Кастелу.

И ове године љубитељи девете умјетности имаће прилику да уживају у бројним садржајима, погледају стрип-изложбе и друже се са ауторима свјетског калибра те присуствују промоцијама најновијих стрип-издања. У петак се отвара берза стрипа, потом је за 19.30 заказано свечано отварање салона и пратећих изложби, а као и претходних година организатори Салона из Удружења стрип-аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске “Девета димензија” успјели су да окупе занимљиве госте, да би салон одржао традицију врхунског квалитета.

- Настављамо и ове године креативну политику ослонца на мањи број гостију, али врхунских умјетника, са посебним акцентом на српске стрип-ствараоце. Представићемо једног од најдуговјечнијих стрип-аутора код нас Здравка Мићановића из Лопара и његове изложбе “Осамдесете”, ту је стрип-изложбе легендарног Здравка Зупана “Лобачев: Чардак ни на небу ни на земљи”, коју ће водити чувени стрип-теоретичар Зоран Стефановић, који ће промовисати своју капиталну књигу и изложбу “Слобода! Једнакост! Стрип!”, коју је написао у сарадњи са Владимиром Тополовачким. Ове године немамо много страних аутора, али ту су два врхунска италијанска стрип-цртача Томасо Бјанкија и Ђовани Бруца, познати по раду на бројним “Бонели” серијалима попут “Мистер Ноа”, “Дампира” и “Бреда Барона”, који ће представити сопствене изложбе на радост бројних љубитеља “Бонели” продукције - рекао је Зоран Пејић, предсједник удружења.

Удружење “Девета димензија” и ове године представља властита издања као и радове стрип-умјетника окупљених у њиховом удружења уз неке капиталне пројекте попут стрип-албума “Глуво доба”, адаптације истоимене књиге Нинослава Митровића или нових издања из серијала “Стриповијетки”

- У суботу од 17 часова заказана је промоција стрип-албума и књиге “Глуво доба” Нинослава Митровића, која је окупила сјајне стрип-умјетнике попут Милана Младића, Јована Братића, Сабахудина Мурановића Мурана и других цртача на адаптацији ове култне хорор антологије. На салону се могу наћи и нека наша друга овогодишња издања попут албума “Ралфа Кендала” Артура дел Кастиља или “Стивенсон: унутрашњи пират” те нове књиге из едиције “Стриповијетке” посвећене Бранку Ћопићу и нови, седми по реду, превод “Стриповијетки Петар Кочић”, овај пут на кинески језик - рекао је Пејић.

Посебно изненађење салона је премијера поменутог новог издања “Стриповијетки: Бранко Ћопић”, чија је промоција заказана за 18 часова у суботу. Ријеч је о адаптацији 22 приче/пјесме из дјечијег опуса, једног од наших најпознатијих писаца. Аутор насловне стране је Алекса Гајић, а на адаптацији прича и стихова радили су Здравко Мићановић, Сабахудин Мурановић Муран, Здравко Кнежевић, Борислав Маљеновић, Аљоша Томић, Милан Младић, Предраг Иконић, Нинослав Митровић, Никола Видачковић, Јован Братић, Горан Лојпур, Срђан Салат, Миодраг Бунијевац и Михајло Миљановић, док су пратеће текстове написали Радован Субић, Зоран Стефановић и Никола Пејаковић Коља.

У суботу у периоду од 12 часова до краја дана биће уприличена бесплатна школа стрипа, а улаз за све дане фестивала је бесплатан.

Гости

Ове године заказана је и промоција братских салона стрипа Лакташи, Братунац и Херцег Нови, са којим бањалучки салон одржава традиционално добре односе и сарадњу на промоцији девете умјетности већ годинама.

- Шест година након првог Салона стрипа у Братунцу, то је постао препознатљив догађај за љубитеље стрипа широм региона и до сада га је посјетило више од 30 стрип-цртача из Босне и Србије, а сада је добио и привилегију да буде представљен на манифестацији по узору које је и настао. Промоција ће бити одржана кроз изложбу Братуначког фестивала стрипа, као и на трибини у суботу у 14 часова - рекао је Предраг Милић, члан “Девете димензије” и организатор Братуначког стрип-фестивала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана