Стрип “Зов Ктулуа”, рађен по дјелу Хауарда Филипса Лавкрафта, на српском језику

Бранислав Предојевић
Стрип “Зов Ктулуа”, рађен по дјелу Хауарда Филипса Лавкрафта, на српском језику

НОВИ САД - Дјела Хауарда Филипса Лавкрафта инспиративна су другим ауторима на разне начине и увијек занимљива за нова читања, а једна од најновијих инспирација створила је стрип “Зов Ктулуа”.

Овај стрип цртао је Франсоа Баранже, а настао је инспирисан класичним Лавфкрафтовим дјелом и једним од централних мотива његовог писања.

Најпознатија прича Х. Ф. Лавкрафта “Зов Ктулуа”, први пу­т објављена 1928. године, класик је америчке хорор литературе. Сам митолошки лик бога Ктулуа, који снива и чека свој тренутак на дну мора, постао је централни симбол читаве митологије космичког ужаса коју је осмислио Лавкрафт у свом књижевном опусу.

- Бостон, 1926. Франсис Терстон прелистава списе из заоставштине његовог деда-ујака, који је недавно преминуо под тајновитим околностима. Убрзо сазнаје за постојање култа који обожава древне и неизрециве ужасе. Мистериозна убиства, крвави ритуали у дубинама мочвара Луизијане, умјетници које обузима лудило након кошмарних визија и, поврх свега, киклопски град који се диже из мора. Корак по корак, Терстон увиђа да се његов рођак у свом истраживању сувише примакао истини. У сенкама обитавају они који желе да пробуде уснулог бога Ктулуа како би широм света посијао лудило и уништење. Звезде су у правом положају. Да ли је смак на видику -  пише у најави издавача.

Француски цртач и илустратор Франсоа Баранже од малих ногу је опчињен Лавкрафтовим створењима и визијама који обитавају у најмрачнијим угловима фантастике, а у овој књизи, оригинално објављеној 2019. године, раскошно је илустровао Лавкрафтову најславнију причу.

Као адолесцент открио је Лавкрафта захваљујући друштвеним играма. Након тога није престајао да се одушевљава фантастичним универзумима уопште, а посебно оним који је осмислио необични усамљеник из Провиденса. Пошто је годинама сањао о илустрованој верзији његових прича, одлучио је да се и сам у томе опроба, почевши од најпознатије “Зов Ктулуа”.

Након одличног пријема првенца током 2021. године објавио је албум инспирисан Лавкрафтовим романом “У планинама лудила”, а 2022. године причом “Денвички ужас”.

Аутор

Баранже је умјетник са више лица, по образовању илустратор, а углавном је познат по раду на филмовима као што су “Хари Потер”, “Борба титана”, “Љепотица и звијер” и бројним видео-играма. Аутор је и бројних корица за романе, а 2013. године упустио се и у писање свог првог запаженог научнофантастичног романа “Доминијум мунди”, а затим и трилера “Домино ефекат” 2017. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана