Стрип “Ван Гог” Данијела Жежеља објављен на српском језику

Бранислав Предојевић
Стрип “Ван Гог” Данијела Жежеља објављен на српском језику

БЕОГРАД - Издавачка кућа “Локомотива” објавила је на српском језику стрип “Ван Гог: Фрагменти живота у сликама”, посвећен животу и дјелу славног холандског сликара.

Овај стрип је прослављени хрватски аутор Данијел Жежељ урадио за издавачку кућу “Гленат” током 2021. године, а већ сад га сматрају класиком девете умјетности. Кроз петнаест писама која је Ван Гог упућивао рођацима, Жежељ истражује проблеме познатог умјетника кроз своју сугестивну умјетност. Са таблама прожетим деструктивним  шармом, Ван Гогово путовање у ментални распад одводи читаоце у мрачан свијет једног од најславнијих умјетника у историји.

Жежељеви црно-бијели цртежи  ефектно истичу контраст између Ван Гоговог живописног стваралаштва и његове измучене психе, а сам аутор каже да су “Фрагменти” субјективна интерпретација, али се темеље на опсежној и документованој фактографији, као и на Ван Гоговим писмима која су преузета из архива “Ван Гог” музеја у Амстердаму.

- Ван Гог је постао симбол тзв. проклетог умјетника, несхваћеног сликара чији квалитет је признат тек након што је отишао. Ако се пажљивије проучи његова биографија, велики дио општеприхваћених истина заправо су фикција. Свака од петнаест епизода у стрипу смјештена је у специфично мјесто и вријеме, и односи се на неку од кључних фаза Ван Гоговог живота. Радња коју описује епизода, измишљена је, могла се догодити, али и није. Радња стрипа је првенствено одраз и опис емотивног стања, јер цијели Ван Гогов пут одвијао се у сударима крајности, емотивним експлозијама и падовима везаним уз његов темперамент, имагинацију, креативност и тешку менталну болест - рекао је Жежељ.

Стрип је брзо стекао широко признање у Француској иако је пандемија спријечила његову промоцију у правој мјери, а након тога је брзо добио преводе у Њемачкој, Италији, Шпанији, Хрватској, а сада и Србији. Без обзира на то што је опус Ван Гога познат по јединственој употреби боја, Жежељ није одустао од свог препознатљивог црно-бијелог стила.

- Ван Гог је примарно био колориста, његове најбоље слике настају након што је почео да користи  широку палету боја. Слике ране фазе имају уску палету, један од његових великих узора био је Рембрант, сликар који је користио распон од свега неколико боја. Логично је да је мој стрип о Ван Гогу црно-бијели, мене није занимала анализа или копирање Ван Гогове технике, стрип албум у 15 поглавља представља тренутке живота и рада који су битни у формирању његовог драматичног свјетоназора и сукоба са стварношћу с којом се никада није помирио - рекао је Жежељ.

Српско издање стрипа има 152 црно-бијеле стране и објављено је у тврдом повезу.

Аутор

Хрватски умјетник Данијел Жежељ аутор је стрипова, аниматор, сликар и илустратор те један од најпознатијих регионалних аутора у иностранству. Аутор је двадесет пет графичких романа и осам кратких анимираних филмова. Стрипове и илустрације објављивао је широм планете, а његови издавачи су ДЦ, “Марвел”, “Дарк хорс”, “Хеви метал” и други. Од 1997. остварио је низ мултимедијских перформанса који повезују сликање уживо и музику уживо у јединствену наративну форму. Међу најпознатијим радовима су му графички романи “Сан Сити”, “Срце”, “Као Пас”, “Дани мржње”, “Капетан Америка - Плес смрти”, “Бабилон” и други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана