Стрип Стевана Субића и Пола Дејна у издању “Чаробне књиге”: Српско-америчка верзија Загонетача

Бранислав Предојевић
Стрип Стевана Субића и Пола Дејна у издању “Чаробне књиге”: Српско-америчка верзија Загонетача

НОВИ САД - Издавачка кућа “Чаробна књига” у оквиру своје едиције “ДЦ голд” објавиће једно од првих европских издања стрип албума “Загонетач: Година прва”, посвећено једном од архинепријатеља Бетмена.

Ово ексклузивно издање иза којег стоје прослављени српски цртач Стеван Субић који годинама ради у иностранству (“Адам Вајлд”, “Тарзан”, “Конан”) и познати амерички глумац Пол Дејно (“Бетмен”) допуњено је ексклузивним скицама и интервјуом са Субићем.

Стрип је оригинално ове године издао амерички стрип гигант “ДЦ комикс”, а “Загонетач: Година прва” је прва наративна претходница биоскопског блокбастера “Бетмен” Мета Ривса из 2022. године.

Глумац и сценариста Пол Дејно, који је у “Бетмену” играо улогу Загонетача, осмислио је причу којом ће продубити мотиве овог негативца, оголити његову људску страну и мапирати његово понирање у свијет лудила и злочина. Стеван Субић је Дејновом сценарију додао кошмарну димензију енергичним и иновативним цртежом какав се ријетко виђа у суперхеројском стрипу, тако да и не чуди то што “Загонетач: Година прва” спада међу најимпресивније стрипове 2023. године и фаворите критике и публике.

- Прича прати младића по имену Едвард који води скроман живот. Ради свој посао иако други купе заслуге уместо њега, и утеху налази у загонеткама и слагалицама. Али Едвардов генијални ум све види, па и пукотине на угланцаној фасади Готама. Он види како корупција и злочин извиру из сваке од тих пукотина и натапају град тамом. Бетмен је једина светла тачка на мрачном небу Готама, симбол могућег супротстављања зликовцима који га одвлаче у понор. Едвард жели да следи његов пример, али жеље су једно, а стварност друго - пише у најави.

Сам Дејно је у интервју за “ЛА тајмс” рекао да је његова сарадња са Субићем била невјероватно искуство како би заједничким снагама добили што бољи стрип.

- Стеван је био невјероватан. То је његов први стрип у САД и тако сам срећан што смо га нашли. Ово је такође и мој први стрип и написао сам нешто и гледао шта раде од приче. Ово је била моја једина прилика да нешто научим и стекнем креативно искуство. Зумирали бисмо шта смо урадили неколико пута седмично и пролазили смо кроз оно што сам написао и разговарали о томе. Откривали смо који је језик овог стрипа, како је прича исприча на стрип таблама, покушавајући користити моје ријечи заједно са његовом властитом визијом стрипа. Радили смо заједно на много тога и било је сјајно искуство - казао је Дејно.

Стрип ће у српском издању бити објављен као интеграл у тврдом повезу на 224 стране у колору уз превод Драшка Рогановића.

2 дјевојчице и 7 дјечака

Сценариста

Пол Дејно је амерички глумац, режисер и сценариста, рођен у Њујорку 1984. године. Професионалну каријеру започео је на Бродвеју када је имао дванаест година, а прву значајнију филмску улогу имао је у филму “Л. И. Е.” из 2001, а већ наредне године глумио је у филму “Прекршена правила”. Улогом Двејна у филму “Мала мис Саншајн” Дејно је стекао већу популарност, а свој таленат потврдио је глумећи близанце Сандеј у филму “Биће крви” из 2007. године. Услиједило је више улога у запаженим филмским остварењима, попут “Невине лажи”, “Убица из будућности”, “12 година ропства”. Током рада на филму “Бетмен” учествовао је са Метом Ривсом у раду на сценарију, градећи свој лик, што је искористио као основ за стрип верзију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана