Стрип се враћа у пуном сјају

Цвија Мркоњић
Стрип се враћа у пуном сјају

Стрип роман се у поп културу враћа на велика врата, првенствено захваљујући високобуџетним холивудским екранизацијама DC-јевих и Марвелових стрипова.

У прилог томе говори и недавна продаја првог броја "Супермена" за рекордна 3,2 милиона долара, који је давне 1938. коштао само десет центи.

Управник библиотеке Југословенске кинотеке у Београду Борисав Станојевић је подсјетио да је популарна култура почела да у 20. вијеку заузима мјесто озбиљне, академске културе, наводећи Фабрику умјетности Ендија Ворхола, кадрове које је штампао на великим форматима и који су добили мјесто у значајним музејима.

- Нормално је да је стрип што старији то и вреднији, ако не уметнички, онда материјално. Такве ствари у Америци добијају статус традиције, док су у Великој Британији и ствари из 16. века још релативно младе - рекао је Станојевић.

Он је додао да је ријеч о систему вриједности и да иако воли "Супермена" не може да га пореди са "Герником".

Према његовим ријечима DC и Марвел се логично смјењују у холивудској продукцији, а све се то дешава у Америци, којој је битно да је један лик попут Капетана Америке обучен у америчку заставу.

Казао је и да не очекује екранизацију свога стрипа "Капетан Нитрат", јер српска кинематографија нема новца.

- "Капетан Нитрат" није државна пропаганда да може рачунати на фондацију, а Американци неће туђе суперхероје - истакао је Станојевић и додао да би евентуално могао да се уради анимирани филм.

Стрип аутор, аниматор и редитељ Алекса Гајић истакао је да филмске верзије авантура познатих стрип хероја нису ништа ново. Ипак, у посљедњој деценији та остварења су изузетно скупи и квалитетни филмови.

- Да би се много зарадило, много мора и да се уложи, а на стриповским филмовима то заиста функционише. Иако се прича да амерички естаблишмент жели да представи САД као заштитнике планете, нама љубитељима стрипова драго је што се стрип враћа у поп културу - рекао је Гајић.

Власник и уредник издавачке куће "Чаробна књига", која посљедњих година има богату стрип продукцију, Борислав Пантић је казао да се историја стрипа данас посматра са пажњом какву имају најзначајније области поп културе.

- Зато није чудно што се ретка материјална сведочанства раних дана стрипа третирају са обожавањем. Марвелови и DC-ијеви стрипови су због визуелне атрактивности, динамичности и маштовитости постали веома занимљиви за филмску адаптацију - навео је Пантић.

Он је још казао да са радује свакој доброј адаптацији суперхеројских стрипова, али да му се чини да су занемарене неке друге могућности стварања добрих научнофантастичних филмова.

Публика

Борислав Пантић је казао да сада влада другачија врста заинтересованости стрипске публике него прије десетак година.

- Више не можемо очекивати огромне тираже, јер стрип данас читају посвећени заљубљеници, који очекују квалитетне, добро опремљене књиге, а не јефтина новинска издања - рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана