Стрип сцена у Српској цвјета

Александра Маџар
Стрип сцена у Српској цвјета

Бањалука - Стрип је раније био запостављен, сматран шундом, а не граном примијењене умјетности. Данас му се смијеши свијетла будућност.

Ово је мишљење стрип цртача из Републике Српске који вјерују да долази боље вријеме за ову врсту умјетничког изражавања које преко младих талената добија нови смисао и сигуран опстанак у будућности.

- Ситуација је интересантна, јер све је више људи који цртају стрип, као и издавача. Међутим, нема оних тиража који су постојали некада. Управо због тих великих тиража и лаке доступности издања, стрип је сматран шундом - казао је Милорад Вицановић Маза.

Ријеч је о аутору који је идејни творац Салона стрипа који ће се ове године традиционално, седми пут одржати у галерији Центра за културу и образовање у Лакташима.

- Отварање Салона планирано је 11. априла у 20 часова. Највише пажње посветићемо радионицама које су отвореног типа. Свако ко жели може да донесе свој прибор и упусти се са нама у стрип авантуре - додао је Вицановић.

Помоћ око визуелног дијела припрема за једини међународни стрип фестивал у БиХ повјерена је цртачу из Пала Предрагу Иконићу, који је увијек радо виђен гост у Лакташима.

- Стрип у РС има лијепу садашњост, а вјерујем да ће и будућност бити свијетла. Захваљујући неколицини стрип аутора посљедњих година регистровали смо Удружење стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске "Девета димензија" - нагласио је Иконић.

Успјех је, како каже, видљив кроз низ активности које су покренули.

- Организујемо изложбе, радионице, а једном годишње штампамо магазин "Parabellum" на 250 страница. Редовно учествујемо на "Демофесту", Фестивалу анимираног филма у Бањалуци, Салону стрипа у Лакташима и салонима у окружењу - додао је он.

Заинтересованост младих талената, који имају осјећај за илустрације, посебно радује искусне цртаче који се увијек радују квалитету радова најмлађих аутора.

- Недавно сам у Палама упознао двије вриједне дјевојчице које професионално и зрело раде илустрације и стрипове у јапанском стилу. Одушевиле су ме квалитетом својих радова - каже Иконић.

Подсјетио је да је стрип као умјетнички израз увијек био по страни не само у Републици Српској, него на простору цијеле бивше Југославије.

- Данас нема много стрип публике и читалаца. Тиражи су мали, а самим тим и скупљи, па нису свима доступни. Ипак, никада није било више нових стрип наслова на овим просторима као данас. То је мало апсурдно, али тако је - закључио је Иконић.

Млади аутори

- Салон стрипа у Лакташима има огроман значај за промоцију и опстанак стрипа на овим просторима. То је једно прелијепо дружење, на којем се окупи двадесетак аутора. Дивно је када се споји искуство старијих аутора са жељом младих снага да креирају нове странице стрипова - каже Предраг Иконић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана