Стрип “Ројал Сити” Џефа Лемира комплетиран на српском језику: Живот и смрт у малом граду

Бранислав Предојевић
Стрип “Ројал Сити” Џефа Лемира комплетиран на српском језику: Живот и смрт у малом граду

БЕОГРАД - Издавачка кућа “300 чуда” објавила је трећи дио серијала “Ројал Сити”, сценаристе и цртача Џефа Лемира, чиме је једно од најбољих остварења модерне стрип умјетности комплетирано на српском језику.

Завршни дио триологије “Сви плутамо даље”, заједно са албумима “Најближи род” и “Sonic Youth”, представља класик у каријери овог цијењеног ствараоца, који је од свог пробоја култним стрипом “Округ Ексес”, преко ангажовања у бројним “Марвеловим” и ДЦ суперхеројским пројектима до самосталних графичких новела “Sweet Tooth”, “Secret Path”,”Black Hammer” и бројних других радова, створио јединствен статус у професији.

Током 2017. године, као већ етаблиран аутор, Лемир је започео рад на серијалу “Ројал Сити”, као једини сценариста и цртач градећи причу око малог, измишљеног индустријског града Ројал Сити и његових становника, породице Пајк. Ова породица живи са духом трагично настрадалог сина и брата, младог Томија, који их још прогања и све их задржава у граду који полако, али неумитно пропада као и њихова породица.

- Пајкови су оштећена породица. Сломљени су и уклети. И док сам у прошлости причао приче о породицама, прије свега са стриповима “Округ Есекс” и “Animal Man”, овдје сам понудио нови начин размишљања о томе. Ројал Сити је један од ових градова средње величине широм Сјеверне Америке који је изграђен око индустрије и која се сада преноси у друге земље са јефтинијом радном снагом. А без овог централног извора запошљавања, град пресушује. Дакле, град је погодна позадина за ову породицу која је такође на ивици распада - рекао је Лемир.

Лемир је првобитно намјеравао да серија буде дужа, али је признао да је морао окончати серијал.

- Од свих књига које сам написао, ова ми се чини као нека врста неуспјеха. Имао сам огромне амбиције за серијал на мјесечном нивоу. Желио сам да то буде мјесто гдје могу да причам све врсте прича и мјесто на које бих могао да се враћам током своје каријере и провјеравам ликове у различитим фазама њиховог живота. Покушао сам да само ја пишем, цртам и сликам акварелом, док пишем све серије за друге умјетнике, што је било превише. Могу да урадим много, али то ме је гурнуло до исцрпљености и морао сам да завршим причу, само да бих сачувао здрав разум - објаснио је Лемир.

Стваралачка агонија умјетника је донекле разумљива, јер ова мрачна и узнемирујућа породична прича о животу и смрти, уз елегичну посвету одрастања у малом градићу, није нимало лака за стварање и читање. Иако је крцата референцама на поп културу уз јаку друштвену поруку, њен је костур искрена, болна и меланхолична лична прича, надограђена разбарушеним цртежом и фантастичном атмосфером пуном мрачних тајни и неизговорених ствари, које само Лемир може да оживи на папиру.

Издање

У првобитном америчком издању стрип је излазио у 14 мјесечних свезака у периоду од марта 2018. до августа 2018. године.

Потом су све свеске окупљене у три колекционарске тома, која су преведена у издању “300 чуда”. Сами албуми су објављени у меком повезу, формата са укупно 416 страна у боји, кад се саберу сва три тома.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана