Стрип “Љубав и ракете” у раскошном сету: Живописни свијет реализма и магије

Бранислав Предојевић
Стрип “Љубав и ракете” у раскошном сету: Живописни свијет реализма и магије

БАЊАЛУКА - Поводом прославе 40. годишњице постојања, издавачка кућа “Фантаграфикс” објавиће раскошни бокс-сет са оригиналних педесет издања легендарног стрипа “Љубав и ракете”.

Његови аутори Гилберт и Хаиме Хернандез (повремено су радили  и са трећим братом Маријом), данас су један од најпознатијих тандема у историји девете уметности, али тог септембра 1982. када је за “Фантаграфикс” изашао први број “Љубави и ракета”,  били су два млада, слабо позната цртача латинског поријекла, који су се борили против доминантног тренда у стрип умјетности пуног костимираних ликова и адолесцентских садржаја. Чинили су то својим узбудљивим, забавним и прије свега људским причама испричаним у облику стрипа издатог по принципу “уради сам” током 1981. године.

Чудесни спој реализама и магије са причама о насиљу, породици, политици, сексу, па чак и меканом забавом Б-филмова, а све испричано кроз храбре умјетничке радове у богатој црно-бијелој боји. Аутори серијала “Љубав и ракете” били су су пионири и перјанице независног андерграунд покрета у стрипу осамдесетих када су уз још неколико аутора попут Вила Ајзнера, Алана Мура, Арта Спигелмана, Нила Гејмена, Чарлса Бернса и Френка Милера направили креативну револуцију унутар жанра и створили оно што се данас зове графичка новела или стрип за одрасле.

Браћа Хернандез стварали су приче у серији независно једну од друге, а понекад су радили и заједно. Гилбертови радови су се фокусирали на скуп ликова у измишљеном средњоамеричком селу Паломар, предвођених чудесном хероином Лубом, а приче су често садржавале елементе магичног реализма инспирисаног књижевним стилом аутора као што су Габријел Гарсија Маркез и Хорхе Луис Борхес.

Са друге стране Хаиме је као јунаке профилисао скупину панкера и алтернативаца латиноамеричког поријекла из измишљеног калифорнијског градића Хуерта под називом “Локас” (Луде жене), бацивши акцент посебно на двије пријатељице и некадашње љубавнице Меги и Хопи, те њихове откачене пријатеље.

Живописни ликови, фантастични догађаји, бритак улични језик пун псовки и сленга, црни хумор, оштра сатира, огроман утицај независне музике и филма на цртеж и причу, те бројне референце на поп културу, учиниле су “Љубав и ракете” прво култом код обожавалаца стрипа, а потом и глобалним феноменом, уз огроман утицај на нове генерације умјетника. Браћа Хернаденз су прилично скромни у виђењу свог рада и утицаја на друге, а Гилберт каже да су само имали доста среће.

- Постоји неколико фактора нашег успјеха. Један је да нисмо стали. И успјели смо, а имали смо срећу са базом обожаватеља  у раним данима. Радили смо посао и наставили смо с њим. И надамо се да смо били прилично добри - рекао је Гилберт.

“Љубав и ракете” су се појављивале у разним форматима током година и настављају излазити све до данас, али оригинална серија од 50 издања представља прекретницу у историји стрипа.

“Фантаграфикс” слави и одаје почаст 40. годишњици свог првог објављеног стрипа Хернандезових са гигантском кутијом од седам томова у којој се сваки број поново штампа у факсимилном издању. Осми том обједињује изабране есеје, критике и анализе који су се појављивали у штампи између 1982. и 1996. године, заједно са преко 100 страница ријетко виђених стрипова из тог периода рада сва три брата Хернандез.

Уредник  и оснивач “Фантаграфикса” Гари Грут каже да је он у њима видио будућност стрипа када су били непознати панк умјетници, што се срећом испоставило тачно.

- Када сам први пут прочитао Гилбертове и Хаимеове приче у серијалу “Љубави и ракете”, њихов рад ми је, неким чудом, личио на умјетничку будућност стрипа  и тако је било - објаснио је Грот.

У региону “Љубав и ракете” су изашле само у издању хрватске “Фибре” у четири тома, док на српском језику није било озбиљнијих издања, макар не до сада, што је пропуст за обавезно исправљање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана