Стрип класик у супер паковању

Бранислав Предојевић
Стрип класик у супер паковању

У заједничком издању “Дарквуда” и “Систем комикса” изашао је други интеграл легендарног стрипа Калвина и Хобса под називом “Неумољиви Калвин и Хобс” на српском језику и у паковању које ово ремек-дјело заслужује.

То је дјело које важи за најбољи дјечји стрип за одрасле и најбољи одрасли стрип за дјецу, а план ових издавачких кућа је да комплетирају опус који је урадио велемајстор девете умјетности Бил Вотерсон, што се већ сад може прогласити издавачким подухватом године на домаћем тржишту. Мислите да претјерујемо? Чињенице говоре нешто друго.

Тигрови, диносауруси и сличне ствари

Како да останете запамћени као један од највећих стрип аутора у историји те умјетности? Па, отприлике овако: зовете се Бил Вотерсон, цртате око десет година стрип по имену “Калвин и Хобс”, помјерите правила у фаху, објавите га у 2.400 новина и магазина, продате 14 колекција у 45 милиона примјерака, сви вас обасипају хвалоспјевима, а ви престанете цртати на врхунцу славе. Не дозволите било какву комерцијализацију свог дјела кроз мајице, постере, играчке и сл. Све тврдње да је у области комичног стрипа, поджанр - дјеца и љубимци, речено све што се могло рећи са “Пинатсима” (Снупијем), “Гарфилдом”, “Крејзи Кет” и сличним стриповима, појавом сад већ легендарног стрипа “Калвин и Хобс”, америчког цртача Била Вотерсона, срушиле су се као кула од карата. Чак и највећи аутори новинског стрипа, попут аутора “Пинатса” покојног Чарлса Шулца, признали су да је Вотерсон један и једини. А творац Снупија често је писао предговоре за колекције “Калвина и Хобса” признајући Вотерсону да се у ономе што ради стварно приближио савршенству. Базирајући причу на чудној формули: клинац - тигар љубимац - његова породица - школа - окружење, реализованој кроз једноставан и ефектан цртеж на трагу карикатуралног крокија, те духовиту мјешавину циничног хумора и искрених емоција, Вотерсон је остварио пун погодак створивши један од најбољих стрипова у протеклој деценији.

Успјех стрипова о дивљим авантурама Калвина и његовог друга тигра није толико чудо кад се узме у обзир да Калвин није типичан клинац, нити је његов плишани тигар обичан љубимац, а ни породично окружење није типично за Америку. Креиран у лику плавокосог шестогодишњака, са фризуром која као да је обликована петардама и којем је најбољи друг плишани тигар, са склоношћу ка свемирским маштаријама (капетан Спиф) и диносаурусима, и још јачом склоношћу за излуђивањем родитеља, учитељице госпође Црводрвић, бебиситерке Розалин и школске другарице Сузи. Укратко, он је изврстан потенцијал за стварање безбројних гегова на рачун породице, школства, васпитања дјеце и утицаја поп културе на њих.

При чему Вотерсонов хумор увијек вјешто балансира на танкој граници између интелектуалног и приземног, никад не губећи равнотежу, која у садејству са одличним цртежом даје специфичност Калвина у оквиру жанра. Господин Илија Бакић у једном тексту о овом стрипу (“Дневник” 18.12.2001) понудио је врло прецизну дефиницију Калвиновог свијета.

- У слободно време, дакле кад се не грудвају, спуштају низ стрме падине, шетају по шуми или беже у свет јер су слупали породични ауто, односно оснивају тајни клуб “Отараси се килавих девојчица”, Калвин и Хобс размишљају о круцијалним питањима каква су да је детињство кратко, а зрелост вечна, односно да је нужно озбиљно се забављати јер време распуста бесповратно истиче - написао је Бакић.

Дон Кихот девете умјетности

Сам Вотерсон је прича за себе у свијету модерног стрипа, нека врста Дон Кихота који се након дугогодишње борбе са стрип индустријом и великим издавачима повукао у неку врсту егзила из јавног живота. Године 1987. престао је да даје интервјуе, а 1990. са супругом се преселио у Нови Мексико, повлачећи се из средине у којој је и превише славан. Пет година касније, 1995. непријатно је изненадио јавност објављујући да прекида рад на цртању “Калвина и Хобса”. Све вријеме рада одбијао је да прода маркетиншка права на стрип, а одбијање да се уклопи у индустријски систем који је стрип третирао само као средство за извлачење профита на крају га је претворило у неку врсту хероја код љубитеља стрипа.

У сваком случају, “Систем комикс” и “Дарквуд” имају амбициозан план да комплетну колекцију издају у овом специјалном издању и само им можемо пожељети срећу у том подухвату јер Вотерсоново ремек-дјело заслужује само најбоље паковање.

Друга књига

Друга књига Вотерсоновог класика припремљена је са дигитално обрађеним материјалима, новим преводом, недјељним таблама штампаним у колору, у повећаном формату и најлуксузнијој опреми. Интеграл садржи све стрипове из треће и четврте оригиналне колекције “Хеј-хај, правац Јукон!” (1989) и “Сподобе с друге планете” (1990), као и један бонус стрип у боји. Укупно ово издање има 256 страна у тврдом увезу. Превод је дјело Милана Јовановића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана