Стрип класик “Риђобради” поново на српском језику: Страшни пирати опет плове

Бранислав Предојевић
Стрип класик “Риђобради” поново на српском језику: Страшни пирати опет плове

НОВИ САД - Издавачка кућа “Чаробна књига” у оквиру своје едиције “Стари континент”, почиње издавање класика франкофонског стрипа “Риђобради” на српском језику у луксузном албумском издању.

У питању је ремек-дјело авантуристичког стрипа и једно од најпознатијих остварења о пиратима, настало у сарадњи два великана девете умјетности, легендарног белгијског сценаристе Жан-Мишела Шарлијеа и цртача Виктора Ибинона.

Прва прича објављена је 1959. године, а у првом интегралу новосадског издавача налазе се прве двије епизоде “Демон са Кариба” (1959) и “Краљ седам мора” (1962), које читаоце уводе у раскошни свијет овог класика девете умјетности.

- Капетан Риђобради је страх и трепет Карипског мора, окрутни пират и јунак бројних узбудљивих авантура, у којима његова храброст и интелигенција побјеђују противнике широм мора. Ерик је његов усвојени син, који жели да пође другим путем од судбине пирата и да живи поштен живот - кратак је опис почетне приче овог дјела, чија радња је смјештена у рани 18. вијек.

Стрип се често позива на историјске догађаје из тог периода, оживљавајући необичан свијет морепловаца с обје стране закона, као и комплексне односе између великих сила тог доба. Лик Риђобрадог заснован је на различитим стварним личностима, пиратима и поморцима, али је надограђен Шарлијеовом необузданом маштом, која га је водила од Кариба преко Африке до Индијског океана и Јужне Америке.

Сам стрип славу је стекао динамичним и маштовитим причама свог сценаристе, које су на сјајан начин мијешале историјске чињенице и авантуристичку фикцију у узбудљиве приче пуне борби, мистерије, потрага, интрига и завјера.

Хрватски књижевни критичар Матко Владановић написао је у тексту о Риђобрадом да је овај стрип славу стекао на судару разлика својих стваралаца.

- Риђобради, Шарлијеа и Ибинона, објединио је у себи подручје на којем се преклапају дјечија потреба за авантуром и одраслих за критичким описом свијета. У том свјетлу ваља посматрати и њихов однос, који се може разумјети као непрекидна борба између реализма и романтизма, при чему су и оба аутора подједнако користили оба регистра - рекао је Владановић.

“Риђобради” је стрип који траје дуже од 60 година и који је преживио бројне издавачке проблеме, креативне промјене и трендове унутар девете умјетности, уз огромно поштовање публике, критике и струке широм планете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана