Стрип “Кет Клоу” Бранислава Керца објављен у интегралном издању

Бранислав Предојевић
Стрип “Кет Клоу” Бранислава Керца објављен у интегралном издању

НОВИ САД - Легендарни стрип серијал “Кет Клоу” чувеног српског аутора Бранислава Банета Керца изашао је обједињен као интеграл на готово 600 страница у луксузном тврдо кориченом издању.

Ово раскошно издање објавила је издавачка кућа “Фибра” из Загреба, што је јединствена прилика за све љубитеље стрипа и бројне поштоваоце рада једног од најпознатијих стрип аутора на овим просторима, да у одговарајућем издању читају неспорни класик девете умјетности.

Керац је један од најзначајнијих представника “другог златног периода” југословенског стрипа. Рођен је 1952. године у Новом Саду. Иза њега стоје стрипови као што су “Кет Клоу” (Cat Claw), “Кобра”, “Поручник Тара”, “Били Пљуц”, “Балкан експрес” и многи други.

Радио је и на лиценцираним издањима међу којима су најпознатији “Фантом”, “Тарзан”, “Велики Блек” и “Загор”.

У девету умјетност заљубио се прије него што је први пут сјео у ђачку клупу, ради годинама, како на домаћем, тако и на страном тржишту, а Кет Клоу важи за његов најпознатији лик. Када је 1981. године редакција култног магазина “Ју стрип” одлучила да обогати садржај магазина стрипом који би по духу био близак традицији америчких суперхероја, Светозар Тоза Обрадовић и Бане Керац смислили су три приједлога, од којих је на­ крају изабрана Кет Клоу, својеврсна женска верзија Спајдермена.

- Тоза и ја смо добили задатак да креирамо три лика који ће парирати “Марвеловим” суперхеројима. Креирали смо Џију, јунакињу која је парирала Црвеној Соњи. У то време изашао је и Терминатор, па смо креирали неког получовека полумашину који се звао Сајборг. И измислили смо трећу јунакињу која се звала Кет Клоу. Кет Клоу ми је била најпривлачнија. Она је требало да буде пандан Спајдермену. Ми нисмо ни крили то, Кет Клоу је отворено почела каријеру као Спајдермен - рекао је Керац.

Након неколико почетних, “Марвелом” инспирисаних епизода, за које је сценарио написао Славко Драгинчић, Бане преузима комплетан посао у своје руке и окреће цијелу ствар наглавачке. Ионако апсурдне суперхеројске пустоловине доведене су до већег апсурда (довољно је прочитати називе епизода “Дошла цица на колица”, “Мачкострофа”, “Мачка на усијаном лименом крову супермаркета”, “Пацовдија у плавом”…) те при­ томе зачињене обилним количинама бриљантног хумора, камео гостовањима других јунака, што стварних, што измишљених (Ексл Роуз, Талични Том, Светозар Обрадовић, Ксена, Велики Блек и др), и референци на поп културу, од филма преко стрипа до рок музике уз нагласак на његове омиљене жанрове хеви метал и хард рок.

Када се томе придода Банетов фантастичан цртеж и наглашени сексепил главне јунакиње (појачан честим цијепањем суперкостима), није чудо што је стрип брзо стекао култни статус код домаће публике, а потом и код иностране уз бројна лиценцна издања у САД, Француској, Холандији, Шведској, Норвешкој, Турској и другим земљама.

Поменута прва епизода нацртана је у јуну 1981. године и објављена под насловом “Отровне канџе”, док је посљедња “Цатсолуте Поњер” изашла у октобру 1994. године.

У “Фибрином” интегралном издању све епизоде поредане су хронолошки, са оригиналним насловницама, у црно-бијелој варијанти, како је аутор и нацртао. Издање обухвата и животни интервју, који је с Банетом Керцом водио једнако чувени стрип аутор Дарко Мацан.

Непријатељи

Кет Клоу као и сваки други суперхерој има супернепријатеље, а њихови ликови су тек прича за себе. Међу њима је Брјус Бејкер (ликом сличан младом Клинту Иствуду), научник који се претвара у вукодлака, поручник Бетлбол Булит, хипохондрични полицајац са различитим очима, Бертолд Шварценбергер, алијас Кетминатор, као и Волтер Шекли, келтски ратник заштитник и његова дјеца друид Николас и ратница Еитхне. Супернепријатељи су и Ворлок, вјештац задужен за повратак три шестице на земљу, Нинџа Детбрингер, фрустрирани студент Стивен звани Око Соколово, алијас др Стин и остали Хеловинци који су сви добили имена по пјесмама хеви метал групе “Хеловин” те бројни други зликовци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана