Стрип “Бетмен: Под црвеном кацигом” на српском језику: Мрачни витез против усамљеног осветника

Бранислав Предојевић
Стрип “Бетмен: Под црвеном кацигом” на српском језику: Мрачни витез против усамљеног осветника

НОВИ САД - Један од најпопуларнијих и најхваљенијих стрипова из девет деценија дуге каријере Мрачног витеза, легендарни “Бетмен: Под црвеном кацигом”, објављен је на српском језику у издању “Чаробне књиге”.

Овај стрип је изашао у два тома у оквиру библиотеке “ДЦ Голд” у преводу Драшка Рогановића.

Стрип је с енглеског превео Драшко Рогановић, амерички оригинал, који је написао Џад Виник, а илустровао Даг Манки уз помоћ Пола Лија, Шејна Дејвиса и Ерика Бетла, излазио је од фебруара 2005. до августа 2005. године, прије него што је отишао на кратку паузу и вратио се од новембра 2005. до априла 2006. године.

Почетна идеја вуче коријене из 1988. године, када је писац Џим Старлин написао причу о Бетмену “Смрт у породици “, у којој је приказана смрт Џејсона Тода од руке Џокера, а прича о Тоду остала је готово нетакнута скоро 15 година, док Виник није одлучио да ријеши мистерију његове смрти. Прича прати Бетмена који покушава да докрајчи Црну маску, главног шефа мафије у Готаму, када се у граду појави нови противник - Црвена кацига.

- Ко је овај маскирани непријатељ који прави проблеме и херојима и зликовцима и који превише добро успијева да предвиди Бетменове поступке? Да ли је Црвена кацига нови готамски криминалац или се испод те маске крије познато лице? Бетмен неће стати све док не открије истину о том тајанственом непријатељу - гласи најава издавача.

Прича је била значајна по томе што је давно мртвог споредног лика из Бетмена вратила у живот и поново га замислила као брутално насилног антихероја, који је по Винковим ријечима бољи Бетмен од Бетмена.

- Давно када смо први пут представили Џејсона био сам помало изненађен колико су га људи брзо прихватили. Мислим да им се свиђа антихеројски аспект у њему. И некима би могла да се допадне његова митологија, не само његове методе и лудило. Џејсон, у срцу, тврди да је бољи Бетмен од Бетмена - рекао је Виник.

Он је додајући да је Црвена кацига ипак лош момак, који прелази границу између добра и зла.

- Џејсон осјећа да се некад лоши момци морају понизити. Он представља антихероја и он је усамљени осветник - објаснио је је сценариста.

Виник је такође 2010. године написао мини-серијал “Црвена кацига: Изгубљени дани”, у којој он и умјетник Пабло Рајмонди, истражују период смјештен између ускрснућа Џејсона и његовог коначног пута у живот смрти и уништења као Црвене кациге.

Филм

Стрип је 2010. године адаптиран у дугометражни анимирани филм, објављен 27. јула 2010. директно на DVD издању.

Сценарио је такође писао Џад Виник, док је за режију био задужен Брендон Вијети. Критика га је прогласила једним од најбољих у линији оригиналних анимираних филмова “ДЦ” универзума, а такође је постигао комерцијални успјех зарадивши бише од 12 милиона долара од продаје кућних видео-издања.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана