Стрип аутор Милорад Вицановић Маза за Глас Српске: Потребно је стварати стрип публику

Мирна Пијетловић
Стрип аутор Милорад Вицановић Маза за Глас Српске: Потребно је стварати стрип публику

Лакташи - Један од цјењенијих аутора на европској умјетничкој стрип сцени, човјек који већ шест година професионално ради за два угледна издавача из Француске, Милорад Вицановић Маза, вечерас у 19 часова у Центру за културу и образовање у Лакташима ће промовисати стрип албум "Вундервафен".

Поред Вицановића, на овом стрип албуму је радио и Ричард Д. Нолан, а према ријечима организатора ове промоције, Удружења стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске "Девета димензија", хтјели су да публици у Српској учине доступним један такав албум који спада у свјетско издање и да промовишу стрип и домаће снаге.

Поред Вицановића, неколико чланова Удружења дали су свој пуни допринос у смислу откупа ауторских права и превода, како би се прва два, од осам албума, нашли и у Српској.

Како је Вицановић истакао за "Глас Српске", већ активно ради и на деветом албуму за француске издаваче, а публика ће имати прилику да чује причу о цјелокупном серијалу, са посебним освртом на управо та два наслова која су се појавила на нашем тржишту: "Ђавољи пилот" и "Пред вратима пакла".

- Са заинтересованима ћу подијелити сва моја искуства рада за инострано тржиште, као и све оне мале тајне које се вежу за ову врсту умјетности која је код нас прилично непозната. Покушаћу да скренем пажњу на стрип као умјетнички књижевни жанр, колико се он његује у иностранству и на које начине, те повући јасну границу између шунда и истинске стрип умјетности - напоменуо је Вицановић.

Овај истински стрип умјетник, поред професионалног рада, посвећен је и промоцији стрип умјетности у РС кроз салоне стрипа у Лакташима, Добоју, Бањалуци.

- Да би имали стрип сцену, морате на одређен начин и створити стрип публику која ће да чита, али и оне који ће да раде стрип. Морам истаћи да постоји интерес, али то је то још увијек далеко од свјетских оквира, гдје се стрип не посматра као шунд литература, него као озбиљан жанр, у рангу књижевног дјела - истакао је Вицановић и додао да се у Француској, Белгији, Холандији, много пажње посвећује цртежу, али и самој причи која га прати.

Наглашава да се стрип на нашим просторима углавном поистовјећује са шундом, или се намеће мишљење да је то само за дјецу, што је, истиче овај умјетник, потпуно погрешна и нетачна перцепција.

Када су у питању планови, Вицановић истиче да тренутно ради на свом 21. албуму, што је велики успјех, јер ни инострани цртачи не раде тим ритмом и том брзином, што овог умјетника смјешта у сам врх умјетничке стрип сцене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана