Страдање Срба на Козари као хеви метал епопеја

Рајко Вуковић
Страдање Срба на Козари као хеви метал епопеја

БАЊАЛУКА - Епски блек метал пројекат “Прогнан” избацио је недавно сингл “Битка на Козари” који у трајању од 25 минута описује судбину обичног војника одлучног да, у самом јеку епопеје на Козари, обавијести обичан народ скривен у шуми о надолазећем нападу.

Музичар Горан Драгаш, познат под умјетничким именом Коб, који стоји иза бенда “Прогнан”, каже да се ради о великој причи о којој би могао да напише странице и странице, те да је у питању тема о којој постоји пуно неслагања.

- Пјесма “Битка на Козари” је други сингл са надолазећег, трећег албума. Оно што је уникатно код овог бенда је што су сви албуми, а биће их четири, повезани, тј. сви причају једну причу. На првом албуму “Наши животи више не постоје” пратили смо војника у Првом свјетском рату, на другом албуму “Сјене над Балканом” пратимо његовог сина којег је пут сад довео на Козару пред сам почетак Другог свјетског рата. Овај трећи албум и наредни четврти јако држим на срцу јер се ради о историји моје породице и дао сам свој максимум у музику како бих то што боље дочарао. Сама нумера говори о мом претку Рајку који је на Козари оставио своје кости - рекао је Драгаш.

Драматична симфонијска увертира унутар нумере наговјештава слике уништења и ужаса које су силе Осовине сијале међу становништвом Поткозарја. Још као дијете, протагониста ове епизоде Рајко Драгаш, права историјска личност и дјед аутора пројекта Горана Коба Драгаша, из прве руке искусио је ужасе рата, с временом се и сам придружујући партизанима.

- Ниједан рок или метал  бенд досад није направио пјесме, а да се тичу Козаре и Поткозарја. Ми смо одлучили да то направимо и толико смо ишли у крајности да сам и ја сам већ неколико пута био код споменика на Мраковици, у Драксенићу, Јошику итд. и свуда на Козари и око Козаре те сам снимао звукове вјетра, животиња, гранчица које пуцају док ходам… Све то како би било што више аутентично. Овај албум говори о огромном страдању народа, о сину војника из Првог свјетског рата који, као што је и његов отац, бива бачен у ждријело погибије и новог свјетског рата, те о његовом менталном стању у томе свему. Исто тако је историјски релевантан, онолико колико ми то формат аудио-албума дозвољава, те говори о народу којем су запаљени огњишта и куће и који се повлачи у планине како би се спасао од непријатеља. Јако је набијен емоцијама те ћемо моћи чути свашта на албуму, од плача мајки за изгубљеним дјететом до оперских пјевачица које тај момент опјевавају. Од бомбастичних оркестрација до акустичне гитаре и човјека који грцајући пјева како је управо видио своју жену и дјецу запаљене у цркви - рекао је Коб.

Драгаш истиче да је назив албума “Све ће то народ позлатити” инспирисан новелом Лазе Лазаревића, али и бројне друге умјетничке личности су послужиле као инспирација.

- Јако пуно читам и сам назив те новеле Лазе Лазаревића је фантастичан, а свака пјесма на албуму ће имати један дио у којем се налази једна од пјесама Диса, Шантића, Радичевића, Змаја и многих других великана - рекао је Драгаш. Млади умјетник истиче да је музика групе сама по себи доста бомбастична, тако да ће само трајање албума бити дугачко малтене као дугометражни филм. Драгашеве нумере су праћене врло занимљивим спотовима, правим анимираним спектаклом који се савршено уклапа у звучни и текстуални стил пјесме, што даје једну посебну врсту презентације кад је у питању ова врста музике у којој велики допринос пружају страни умјетници.

- Већином сурађујемо са странцима што се тога тиче. Имали смо од почетка идеју да то буде одрађено као стрип и да прати саму причу пјесме која траје немалих 26 минута. Мислим да је доста тога одрађено уз помоћ вјештачке интелигенције, али знам да ми је речено како је требало око 33 сата да се направи тај видео - рекао је музичар.

Тематски нумера прати главног јунака Рајка који, наилазећи на неразумијевање свог главнокомандујућег, изнурен непрекидном борбом, на дан свог рођендана напушта рововски положај у намјери да своје најближе и остали народ препуштен на милост и немилост случаја у шумама Козаре извијести о надолазећем нападу непријатељских одреда.

Звук на ова два сингла дјелује као једна врста симфонијског оркестра у малом иако се, по ријечима Драгаша, у бенду налазе само два човјека, који стварају музику уз помоћ других музичара у студију.

- “Прогнан” тренутно чине два човјека, мој бубњар Башер и ја (Коб). На албумима се трудимо да користимо прави и живи оркестар, колико год нам то буџет и вријеме допуштају. Наша музика има јако пуно играних дијелова, гдје малтене чујете глумце и све се одиграва као некакав игроказ, с циљем да слушалац буде у првом реду и да има осјећај као да гледа филм или представу. Томе доприноси оркестар и јако пуно звучних ефеката (пуцњеви, експлозије, вриштање). На овом новом албуму је учествовало више од 60 људи који су дали своје гласове и то из цијелог региона - рекао је Драгаш.

Вишеструко талентовани умјетник каже да је свјестан да се уз звук пројекта  “Прогнан” стављају бројне жанровске класификације, али по његовим ријечима, они стварају звук који се може дефинисати као  кинематик метал.

- Ми описујемо овај бенд као кинематик метал. Након паузе коју смо имали скоро 11 година, ми смо се 2023. године вратили првим албумом и страни рецензент је нашу музику тако жанровски описао. Мислим да је био у праву. Иако пјевамо о истинитој историји, ни у једном трену се не декларишемо као политички бенд и то избјегавамо у широком луку. Од почетка, од првог албума, смо знали да ће бити издата четири албума који ће испричати прошлост балканских земаља од 1914. до 1945. године. То досад ниједан домаћи бенд није одрадио и разумијем зашто. Јако је тешко испричати дијелове те историје, а некоме не стати на ногу. Између осталог, ово највише радим као свој креативни вентил, и зато јер има везе с мојом породицом. Осјећам у костима како морам испричати ту причу и дати све од себе како би једног дана људи могли бити поносни кад буду слушали та четири албума. То би ми била највећа награда - рекао је Драгаш.

Поред енергичног метал звука обогаћеног бомбастичном филмском симфонијом, у музици бенда “Прогнан” могу се чути и дионице са чистим мушким и женским вокалима, а пажљиви слушаоци оцијениће и вјешту адаптацију изабраних тренутака из партизанске пјесмарице и српске поезије, утканих у овај крајње занимљив спој историје и музике.

Филм

Талентовани музичар, који иначе ради као композитор у свјетској филмској индустрији, открио је и неколико детаља о овом пројекту, који је укупно одузео шест мјесеци:

- Дошло је до тога да је пројекат садржао око 300 инструмената, од гитара, бубњева и баса до оркестра, дијалога, оружја и разних специјалних ефеката. Моје чудовиште од компјутера је пало на кољена, али користећи своје 12-годишње искуство рада на музици за филмове и њихове најаве, успјели смо постићи да овај бенд звучи тако како звучи данас - рекао је Коб.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана