“Стоун ејџ: Шездесет година Ролингстонса” ускоро на српском: Добар, лош и највећи рок бенд на свијету

Бранислав Предојевић
“Стоун ејџ: Шездесет година Ролингстонса” ускоро на српском: Добар, лош и највећи рок бенд на свијету

Контроверзна књига “Стоун ејџ: Шездесет година Ролингстонса”, књижевнице и новинарке Лесли Ен Џоунс ускоро ће бити објављена на српском језику, у издању београдске “Лагуне”.

Позната рокенрол новинарка публицисткиња у својој бестселер књизи оживљава насљеђе “Ролингстонса”, иконичног и незаустављивог бенда из женске перспективе, приказујући његове чланове као фасцинантне, контрадикторне и повремено узнемирујуће особе.

Већ је њихов први наступ у клубу “Марки”, у лондонском Оксфорд стриту, 12. јула 1962. године упалио искру и запечатио им судбину. Повратка више није било, а пет бијелих британских клинаца почело је да свира музику црне Америке. Избрусили су свој оштри, препознатљив стил рок музике, задржавши снажан призвук блуза и славећи уживање у женама, сексу и дрогама. Проглашени за бенд који квари омладину, уништава моралне вриједности и преноси ђаволске поруке, обиљежили су историју музике неким од најузбудљивијих нумера икада снимљених.

- Како су крајњи противници естаблишмента постали глобални бренд који данас познајемо? Ко је све на том путу страдао, а шта се заборавило? Може ли се уметник икада заиста одвојити од уметности? Књига Лесли Ен Џоунс прати овај контрадикторни, специфични и незаустављиви бенд кроз наду, славу и изгнанство током њихове славне прошлости па и даље у текуће воде савремене рок сцене. Добри, лоши, а често и ружни, ево “Ролингстонса” каквих никада раније није било - пише у најави издавача.

Ауторка тврди да је њена књига различита од осталих у томе што је писана из женске перспективе нудећи други поглед од мушке рок фантазије.

- Велику већину књига о “Стонсима” су написали мушки рок писци. Она врста мушкараца који су имали слике бенда на зидовима својих спаваћих соба и који су заиста жељели да одрасту у “Ролингстонсе”. И већина тих књига углавном је фокусирана на музику, на велике турнеје и на хладнокрвност ових момака и како су они оличење рокенрол гламура - наводи Џоунсова.

Књига је оригинално објављена 2022. године, а реакције су биле веома помијешане, од похвала за скретање пажње на улогу жена када је ријеч о “Стонсима” те духовитост и сарказам у писању, али и бројне оптужбе за глорификовање трачева, евидентну одбојност према бенду и потенцирање значаја сексуалности у односима чланова групе као кључни мотив свог писања. Књига има 456 страна, а превод је дјело Дејана Цукића.

Ауторка

Лесли Ен Џонс је британска новинарка поријеклом из Кента, која је преко 30 година радила у новинама и на телевизији. Кћерка је чувеног спортског новинара Кенија Џонса, а каријеру је почела као публициста у издавачкој кући “Крисалис”, а током новинарске каријере радила је бројне интервјуе са познатим личностима из свих сфера шоу бизниса. Осим о “Стонсима” објавила је књиге о Фредију Меркјурију, Џону Ленону, Дејвиду Боувију, Марку Болану и другима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана