Стотине хиљада за награда и пројекте

Марина Чигоја
Стотине хиљада за награда и пројекте

Бањалука - Главна служба за ревизију јавног сектора РС дала је Академији наука и умјетности РС мишљење са резервом, а основне замјерке односе се на исплаћене академске награде које су лани биле веће за 24.504 КМ од предвиђених, као и на кршење Закона о јавним набавкама БиХ.

У извјештају се истиче да су расходи за лична примања Академије у прошлој години износили 979.864 КМ. Од тога, расходи за бруто плате износили су 518.086 КМ, док су расходи за бруто накнаде трошкова и осталих личних примања износили 461.778.

Ребалансом буџета за бруто накнаде трошкова и осталих личних примања запослених одобрено је 435.000 КМ. Најзначајнији међу њима су расходи за академске награде које су исказане у износу од 417.482 КМ.

 - Исплаћене академске награде у току 2012. године су биле веће за 24.504 КМ од висине награда дефинисаних Статутом Академије - наведено је у извјештају.

Ревизори су навели да је Академија кршила и Закон о јавним набавкама БиХ истичући да су од хотела “Босна” из Бањалуке коришћене услуге смјештаја и угоститељске услуге за академике чије је мјесто боравка изван РС у износу око 46.688 КМ без спроведеног поступка јавних набавки.

Ревизори су истакли и да средства уложена у израду Енциклопедије РС представљају улагања у нематеријалну произведену имовину, те да због тога Академија у финансијском извјештају на ставци преглед имовине, обавеза и извора није исказала нематеријалну произведену имовину од 736.029 КМ.

Додали су да је од 2007. до 2012. године укупно утрошено 736.029 КМ буџетских средстава којима Академија финансира израду Енциклопедије РС, од којих се 104.950 КМ односи на 2012. годину.

У извјештају се истиче да је укупна вриједност реализованих научноистраживачких пројеката, који су углавном суфинансирани од стране Министарства науке и технологије, лани износила 224.313 КМ.

Додаје се да пројекти трају и до три године, те да Академија обавјештава даваоце гранта о утрошку средстава.

Предмет ревизије били су пројекти “Дејтонски мировни споразум као правни и политички основ развоја РС”, чија је реализована вриједност 22.500 КМ, “Анализа лијечења акутног инфаркта миокарда у РС - тренутно стање и перспективе”, за који је одобрено 78.000 КМ, а реализовано 53.000 КМ, “Нанотехнолошки материјали за употребу у техници и биомедицини” за који је одобрено 85.000 КМ, а реализовано 50.000 КМ, пројекат “Испитивање енергетске ефикасности фотонапонске соларне електране од два kWp у РС” за који је одобрено 90.000 КМ, а реализовано 60.000 КМ.

Лабораторија за соларну енергетику је постављена на крову зграде Академије.

За суфинансирање пројекта “Потенцијал и економичност обновљивих извора енергије” средства је дозначио и UNESCO у износу од 52.714 КМ. По овом пројекту реализовано је 330 КМ.

Ревизори су Академији скренули пажњу и на то што не обрачунава амортизацију на грађевински објекат који користи, због покренуте процедуре дефинисања статуса објекта као културно-историјског споменика, која је у току.

У извјештају се додаје и да су расходи по основу утрошка енергије, комуналних, комуникационих и транспортних услуга износили од 74.413 КМ.

Између осталих, расходи за централно гријање износили су 26.739 КМ, за коришћење фиксних телефона 14.493 КМ, по основу утрошка енергије 13.703 КМ и друго.

Генерални секретар Академије умјетности РС Драгољуб Мирјанић у петак није могао да коментарише овај извјештај.

Препоруке

Због утврђених пропуста ревизори су секретару Академије препоручили да обезбиједи да се висина академских награда утврђује у складу са Статутом Академије, да се у потпуности поштују одредбе Закона о јавним набавкама БиХ, да се утврди политика за обрачун амортизације зграде која ће се истовремено, уколико за то буду испуњени услови, третирати као културно-историјски споменик.

Препоручено је и да се извршена, као и будућа улагања у израду Енциклопедије евидентирају као нематеријална произведена имовина у припреми.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана