Стоти рођендан Марша на Дрину

Цвија Мркоњић
Стоти рођендан Марша на Дрину

Бањалука - Чувена композиција "Марш на Дрину" славног композитора Станислава Биничког ове године слави 100. рођендан.

Ријеч је о композицији која је доживјела и озбиљну међународну славу, па су холандски састав "The Spotnicks или популарна британска група "The Shadows" објавили обраде "Марша на Дрину", које су својевремено досегле високу популарност у појединим земљама.

Данас познати текст за музику Биничког написао је почетком шездесетих година прошлог вијека новинар и пјесник Милоје Поповић, а први га је извео хор КУД-а "Иво Лола Рибар" из Београда.

Бинички је ово дјело компоновао у част одлучних побједа Срба на Церу и Колубари, првих великих савезничких побједа у Првом свјетском рату. Марш је посветио команданту Другог гвозденог пука и пуковнику Миливоју Стојановићу Брки. Композицију је радио у Ваљеву, гдје се тада, у оквиру српске војне команде, налазила Музика краљеве гарде. Дјело је затим извођено и на Солунском фронту гдје је стекло ширу популарност.

- "Марш на Дрину" је веома интересантна и општеприхваћена, радо слушана и извођена композиција, која комбиновањем елемената успјешно говори о набоју и жељи српског народа за ослобођењем - рекао је диригент бањалучког хора "Јединство" Немања Савић.

Подсјетио је да је овај хор на концерту одржаном уочи Видовдана у Бањалуци, поводом обиљежавања сто година од почетка Првог свјетског рата, извео и ову композицију.

- У низу пјесама свечаног карактера посвећених отаџбинским и ослободилачким ратовима ова се посебно истиче. Уз карактеристичан ритмички покрет марша, мелодију и текст "погођен" је цјелокупан амбијент - навео је Савић.

Композитор и диригент хора "Бањалучанке" Младен Матовић навео је да се кроз деценије извођења српски народ саживио са композицијом Биничког.

- Ова музика евоцира на славне тренутке наше историје. То је безвременска мелодија коју сви осјећају, поштују и са којом се идентификујемо на посебан начин - казао је Матовић.

Сматра да је један од кључних разлога популарности ове композиције тренутак када је добила текст из пера Милоја Поповића.

Оснивач Опере

Станислав Бинички рођен је 27. јула 1872. године у мјесту Јасика код Крушевца, а музици су га учили Стеван Мокрањац и Јосиф Маринковић код којих је пјевао у хору "Обилић". Познат је и као оснивач Опере Народног позоришта у Београду и композитор је прве изведене српске опере "На уранку". Док је студирао математику на Филозофском факултету у Београду основао је Академско музичко друштво. Послије студија, током једне школске године предавао је у лесковачкој гимназији, а затим је четири године у Минхену студирао композицију и соло пјевање. Бинички и Мокрањац, а по појединим подацима и Коста Манојловић, основали су и Српску музичку школу, која је касније добила име "Мокрањац".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана