Стојичић: Већа издвајања за културу у наредној години

Срна
Foto: Архива

БАЊАЛУКА- Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић рекла је у Народној скупштини да су, укупно гледајући, издвајања за културу у наредној години већа у односу на буџет за 2023. годину.

Она је рекла да то показује и чињеница о планираном усклађивању платних коефицијената запослених са високом стручном спремом у области образовања и културе, чији коефицијент је нижи од платног коефицијента пете платне групе дефинисаног Законом о платама запослених у органима управе.

Стојичићева је рекла да је ово усклађивање дефинисано Споразумом о динамици усклађивања платних коефицијената запослених са високом стручном спремом у области образовања и културе Српске, потписаног између Министарства просвјете и културе, Министарства за научно технолошки развој и високо образовање и Синдиката образовања, науке и културе Српске.

Током посланичке расправе у Народној скупштини о Приједлогу буџета Републике Српске за 2024. годину, који се разматра по хитном поступку и чији укупни оквир износи 5,735 милијарди КМ, она је рекла да бригу о култури показује и планирано повећање текућих грантова за културу и кроз повећање издвајања за Аудио-визуелни центар. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана