Стиже нови роман Ање Мијовић “Отпадници: Случај трећи”: Трилер који открива ране српског друштва

Бранислав Предојевић
Стиже нови роман Ање Мијовић “Отпадници: Случај трећи”: Трилер који открива ране српског друштва

НОВИ САД - “Отпадници: Случај трећи” назив је новог романа српске књижевнице Ање Мијовић који ће бити објављен у издању “Чаробне књиге”.

У узбудљивом трећем дијелу “Отпадника”, серијала који је стекао култну репутацију код домаћих љубитеља крими-трилера, Мијовићева, одговорна уредница и ауторка портала “Директна реч”, наставља беспоштедно да открива све малигне тачке српског друштва у свом већ препознатљивом прозном стилу. Ријеч је о трилеру у којем Мијовићева, уз ослонац на мајсторе попут Џејмса Елроја и Стига Лашона, у свом већ аутентичном стилу открива све болне ране српског друштва у 21. вијеку.

“Отпадници” су настали прво као сценарио за крими-трилер серију, који, нажалост, још није реализован, па је ауторка текст пребацила у формат романа, поставши дио новог таласа српског крими-романа, по својим ријечима уз својеврстан стилски потпис.

- Имала сам дилему када сам писала првенац због стила писања. Нисам била сигурна колико је читљиво с обзиром на то да нема пуно описа, размишљања карактера, навођења читаоца. Ја прва презирем кад ми писац све сажваће, желим да понешто закључим сама, да ми редови дају задатак који ћу решавати. А у “Отпадницима” то све морате пронаћи у дијалозима и, ето, била сам забринута да ли је то уопште могуће. Није да нисам покушала да их преобучем у класични формат. Јесам, ал' ми је било досадно. И онда стегнух зубе, има да иде у овом мом “ањоформату”, па шта буде! Срећом, иако је многима то у почетку било чудно, навикли су се. Експеримент је успео - рекла је Мијовићева.

У новом роману, наставку њеног двотомног првенца “Отпадници: Случај први и други”, прича поново прати тандем истражитеља Андреја Поповића и Уроша Станића из Одељења за високотехнолошки криминал.

- Тандем истражитеља решен је да разоткрије најгоре злочине не само у сфери свог одељења већ и шире, реагујући на сваку неправду која им се препречи на путу. Тим ставом стекли су непријатеље међу моћницима, насилницима и локалним таблоидима. Током једног рутинског праћења неочекивано наилазе на јазбину трговине људима. Реакција је муњевита и одељење брзо растура брлог злочинаца. Међутим, тиме као да су дирнули у кошницу и само разљутили остатак роја - пише у најави издавача.

По ријечима филмског критичара и писца Ђорђа Бајића, Ања Мијовић у новом дијелу “Отпадника” и даље брише границу између фикције и стварности у уникатну прозну форму.

- Не каже се тек тако “трећа срећа”. Трећи “Отпадници” су најузбудљивији и најбољи роман Ање Мијовић, напети трилер у коме одважна и проницљива ауторка веома тачно и прецизно мапира тренутак у коме живимо. Да, ово јесте фикција, у рукама држите врхунски кримић крцат преокретима и узбуђењима, али истовремено и дело које препознаје, пописује и вивисецира проблеме савремене Србије, као гориво за надахнуће користећи, уз незаобилазну надоградњу и жанровску прераду, вести из наше црне хронике - сматра Бајић.

Књига има 528 страна и биће објављена у меком формату.

Серија

Ања Мијовић је одрадила огроман дио посла у припреми сценарија за крими-серију “Кљун”, а по њеним ријечима, сценарио за “Отпаднике” је готов.

- Сценарио за прву сезону је готов, има дванаест епизода. Имам целу екипу уза се и “Делиријум филмс”. Само чекамо какву телевизију да нас “погледа”. Засад нас не виде, што је потпуно невероватно, јер још нисмо имали један овакав чистокрвни трилер на екранима - објаснила је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана