Стиже новац за културу

Мирна Пијетловић
Стиже новац за културу

Бањалука - Након што су директори културних институција из РС сазвали хитан састанак јер им није исплаћен новац Министарства цивилних послова БиХ намијењен за суфинансирање пројеката из области културе у РС, Савјет министара БиХ одржао је јуче ванредну и хитну сједницу на којој је одлучено да овај новац коначно буде одобрен.

Потврдио је ово за "Глас Српске" министар цивилних послова БиХ Средоје Новић.

- Одлука је донесена и уплаћивање новца институцијама културе РС није више спорно. Сада остаје да Правобранилаштво БиХ да своје мишљење, односно да се потпишу уговори, а средства ће бити уплаћена сигурно одмах послије Нове године - рекао је Новић.

Додао је да не може прецизирати о којем се тачно износу ради, те да ће новац бити исплаћен у планираном износу.

Како је јуче новинарима појаснио директор Архива РС Душан Поповић, још у јуну ове године институције културе РС је требало да добију на располагање новац за изузетно значајне пројекте са којима су на веома захтјевним апликацијама конкурисали за ова средства.

- Мјесецима нисмо могли да добијемо одговор шта је са тим новцем и да ли ће нам бити исплаћен. Наши пројекти нису могли да чекају, па смо се због њихове реализације нашли у великим дуговима - нагласио је Поповић.

Он је додао да му је драго што је одлучено да новац коначно буде одобрен.

- Драго ми је ако је наш хитан састанак директора институција културе РС утицао да Савјет министара БиХ коначно одобри новчана средства у износу око 600.000 марака - истакао је Поповић.

Како нису знали да ли ће, када и у којем износу институције културе добити новац, имали су обавезу да без обзира на то крену у реализацију пројеката иако су се морали задужити.

Директор Музеја РС Нада Пувачић истакла је да су своје пројекте за грант аплицирали у марту и априлу ове године за међународне пројекте, промоцију Музеја РС на регионалном и европском нивоу.

- Већ сте упознати са апликацијом за змијањски вез, а имали смо и велику изложбу "Чаројице" у центру UNESCO-а у Паризу. Планирали смо и да реконструишемо сталну изложбену поставку, међутим, посао је остао недовршен, а ми смо се задужили - нагласила је Пувачићева и додала да је срамота што до краја децембра нису били обавијештени шта се десило са новцем.

У сличној ситуацији се нашло и Дјечије позориште РС чији директор Предраг Бјелошевић каже да је до сада веома транспарентно коришћен новац добијен претходних година.

- Навео бих примјер Музеја позоришних лутака у нашем позоришту који је направљен управо од тих средстава која смо добијали ранијих година. То значи да ми имамо и те како транспарентне пројекте које вриједи подржати - нагласио је Бјелошевић и додао да је ове године требало да направе нову малу сцену, чију реализацију нису смјели започети због недостатка новца.

Расподјела новца

Савјет министара БиХ донио је одлуку о додјели средстава текућег гранта "Суфинансирање пројеката институција културе у БиХ" у износу од 1,35 милиона КМ који ће бити распоређен на 86 субјеката културе.

Земаљски музеј БиХ биће подржан са 180.000 КМ, Национална и универзитетска библиотека са 85.000 КМ, Историјски музеј Сарајево са 75.000 КМ, Умјетничка галерија БиХ са 70.000 КМ, Библиотека за слијепа и слабовида лица са 55.000 КМ, Музеј РС са 55.000 КМ, Музеј савремене умјетности РС и Народна и универзитетска библиотека Српске добиће по 45.000 КМ, а Народно позориште РС 40.000 КМ, те Кинотека БиХ 30.000 КМ.

Савез глувих и наглувих БиХ, Мостар, и Савез слијепих Херцег-Босне добиће по 30.000 КМ, Хрватско народно позориште добиће 25.000 КМ, Фрањевачки музеј и галерија Горица Ливно 27.000 КМ, а Матица хрватска Мостар за одржавање манифестације "Мостарско прољеће" добиће 26.000 КМ, саопштено је из Савјета министара.

Савјет министара БиХ донио је одлуку о додјели средстава за суфинансирање пројеката у области "Међународна културна сарадња" за 2014. годину. Ријеч је о гранту вриједном 270.000 КМ који ће у распону од 2.000 КМ до 10.000 КМ бити распоређен на 60 субјеката културе, међу којима су позоришта, библиотеке, фондације, институти и удружења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана