Стиже луксузно издање књиге “Исијавање Стенлија Кјубрика”

Бранислав Предојевић
Стиже луксузно издање књиге “Исијавање Стенлија Кјубрика”

ЛОНДОН - Издавач луксузних умјетничких књига “Ташен” открио је да ће 7. марта објавити дефинитивно издање од 2.198 страница књиге “Исијавање Стенлија Кјубрика”, посвећене истоименом филмском класику британског режисера.

 

Сам Кјубрик је 1966. године рекао пријатељу да жели да сними “најстрашнији филм на свијету”, а више од деценију касније роман “Исијавање” чувеног краља хорора Стивена Кинга доспио је на његов режисерски сто и настало је визуелно ремек-дјело чији се настанак објашњава на страницама ове књиге.

Ријеч је о колекционарском издању од 1.000 нумерисаних примјерака књиге, која укључује стотине никада раније виђених фотографија, ријетке продукцијске бисере из Кјубрикове архиве и опсежне нове интервјуе с глумцима Џеком Николсоном и Шели Дивал те екипом.

Књига, која се састоји од три тома, сабира све што обожаваоци желе и треба да знају о класику хорора из 1980. године. Дизајнирана је од стране “М/М” (Париз), написао ју је покојни Џеј Ринзлер, а уредио Кјубриков пријатељ и филмски режисер Ли Ункрич, који је укључио и публику у процес припреме.

- Направио сам веб-страницу под називом “Тхеоверлоокхотел.цом” и подијелио практично све што сам прикупио са свијетом. Али ја сам заправо тада имао скривени мотив, а то је да сам се надао да ће ми прићи људи који су можда имали ствари које никада раније нисам видио - рекао је Ункрич.

Захваљујући томе књига садржи до сада невиђене продукцијске фотографије са снимања филма, као и личне успомене глумаца и екипе, концептуалну умјетност на тему и још много тога. Књига разлаже сложени филм од продукције до коначног објављивања.

Заснован на Кинговом роману, филм прати причу о Џеку Торенту, писцу који губи разум док он и његова породица брину о удаљеном планинском хотелу “Оверлок”, опсједнутом духовима. Обожаваоци  “Исијавања” широм свијета претворили су Кјубриков филм у један од класика модерне кинематографије, а без обзира на лоше критике након изласка, временом је постао један од симбола хорор жанра и безвременски класик седме умјетности.

Кинг

“Исијавање” је 2012. године рангирано као 75. на листи најбољих филмова свих времена у анкети режисера часописа “Сигхт & Соунд”. Тридесет девет година након оригиналног филма, 8. новембра 2019, објављен је наставак “Доктор сан” у режији Мајка Фланегана. С друге стране, Стивен Кинг није био задовољан филмском адаптацијом тврдећи да је Кјубрик промашио хорор поенту књиге, јер није схватао концепт духова и живота након смрти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана