Стиже књига “Панонски адмирал” Ивана Ивачковића: Путовање кроз пјесме Ђорђа Балашевића

Миланка Митрић/Агенције
Стиже књига “Панонски адмирал” Ивана Ивачковића: Путовање кроз пјесме Ђорђа Балашевића

БЕОГРАД - Књига “Панонски адмирал” Ивана Ивачковића, која представља професионалну биографију Ђорђа Балашевића, ново је издање “Лагуне” посвећено овом музичару и његовој каријери, а које ће током јуна бити објављено у овој издавачкој кући.

- Балашевић је био бриљантан хроничар и тумач нашег времена. Током деведесетих година двадесетог века израстао је у симбол отпора балканској провинцијализацији и рату. Супротстављао се сили глупости и глупости силе. Ипак, најпре ћемо га памтити као песника интиме и људских осећања, као песника љубави. Већ неколико генерација носи његове песме испод коже. Потписао је обимну дискографију без слабог албума, што је реткост и у интернационалним размерама - наводи издавач и додаје да је “Панонски адмирал” наклон његовој умјетности и његовом ангажману.

Како је назначено у уводној напомени књиге, која носи поднаслов “Емоционални водич кроз дискографију Ђорђа Балашевића”, њен темељ је Балашевићева дискографија, а то су оригинална винилна издања (закључно са албумом “Марим ја”) и компакт дискови, закључно са албумом “Рани мраз: Прича о Васи Ладачком”. Назначено је и то да су албуми “Дневник старог момка” и “Рани мраз” оригинално објављени и у Србији и у Словенији, а “Деведесете” и “Остаће округли траг на месту шатре” само у Словенији.

- Размишљања о томе како би требало да изгледа Балашевићева званична дискографија - јер неки албуми припадају сивој зони између официјелних и оних других - разрешио сам једноставно: у обзир сам узео оне који се налазе на његовом сајту. Мислим, најпре, да је то поштено према успомени на Балашевића. А онда, и сам бих начинио готово исти избор.  Последично, у књизи је реч искључиво о албумима с новим  песмама - или старим, али другачије изведеним - забиљежио је Ивачковић у уводној напомени.

Он додаје да је таквим избором изостављено петнаестак компилација које су различите дискографске куће објавиле на дисковима, касетама и винилу.

- По природи ствари, неке од тих компилација биле су важне у комерцијалном смислу. Али нису имале никакав значај за Балашевићеву уметничку каријеру, а његови уметнички домети у песништву и музици јесу тема – макар проширена. Од живих албума, Балашевић  је у своју дискографију – самим тим и ја у књигу – једино уврстио ПГП-ово издање “Баладе: У твојим молитвама”. Најзад, јасно је да у оваквој концепцији није било места његовим  радовима за туђе плоче – истиче Ивачковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана