Стиже друга сезона серије “Мочвара”: Инспектор Крсмановић у војвођанској равници

Бранислав Предојевић
Стиже друга сезона серије “Мочвара”: Инспектор Крсмановић у војвођанској равници

БЕОГРАД - Криминалистичка серија “Мочвара” у режији Олега Новковића која је рађена по сценарију Милене Марковић за неколико дана враћа се на мале екране, а премијера друге сезоне најављена је за 11. март.

Прва сезона емитована 2020. године издвојила се добрим критикама и гледаношћу у све масовнијем таласу домаћих серија које покушавају да држе корак са актуелним жанровским дешавањима у свјетској телевизијској продукцији. У продукцији кућа “Фајерфлај” и “Баш Челик” те “Телекома Србије”, под креативном палицом брачног пара Новковић/Марковић  серија није крила утицаје модерних америчких крими-франшиза попут “Правих детектива” или европских утицаја сличног профила попут серија “Чопор” или “Мост”, што је Новаковић јасно наглашавао у коментарима на свој рад.

- Серија “Мочвара” није психолошка, егзистенцијалистичка или социјална драма, већ детективска ноар серија. Прављена је у најбољем стилу нордијских, ХБО и “Нетфликс” остварења, али са специфичним карактеристикама нашег поднебља, живота и околности. Естетика и нарација су универзалне, а ликови, иако су саздани на постулатима ноар жанра, веома су специфични, локални и обојени нашим бојама - Београда, Новог Београда, Србије, као и времена прошлог и садашњег. Водиља је био херој у ком почивају демони, који је стално на ивици мрака и тражи своју правду. Мрачна романтика ме узбуђује и инспирише. Зато сам хтео да се окушам у новој форми и жанру, али тако да буде наше, а универзално - рекао је Новковић.

Прича се за разлику од прве сезоне не базира радњом у Београду, већ се заплет већим дијелом одвија у Војводини, тачније Сенти. Инспектор Никола Крсмановић је у лошим односима са бившом женом Мајом. Кћерку виђа сваки други викенд и смета му што је нови Мајин партнер заузео његово мјесто. Након смрти мајке Данице, почиње да тражи истину о сопственом поријеклу. Елена, дјевојка коју је Никола познавао и којој је покушао да помогне, пронађена је брутално убијена у малом војвођанском мјесту, непосредно након момачке вечери Срђана Карана, пјевача у успону који треба да се ожени Лидијом Гарчевић, кћерком локалног моћника. Локални инспектор Атила Селеш, несрећно заљубљен у Лидију, врши увиђај и проналази крвљу исписану поруку “Никола Крсмановић”. Атила ступа у контакт са Николом који открива да је покојница изазвала многе моћне људе из малог војвођанског мјеста у којем је убијена. Атила према Николи осјећа мјешавину дивљења и одбојности, а временом обојица схватају да су слични - изопштеници у потрази за истином.

- За разлику од прве сезоне, која је била доста мрачна, више ми се свиђа у другој сезони што идемо у супротном смјеру. Мјесто је Сента, Војводина, спржена равница, љето, врућина, зној, дијаметрално супротно од првог дијела – рекао је Богдан.

Друга сезона такође има 10 епизода, а приказивање креће петком и викендом у 21 час на каналу “Суперстар”, док ће на РТС-у емитовање почети од 12. марта од 20 часова суботом и недјељом.

Екипа

Нова сезона стилски и визуелно се наслања на претходну кроз рад сниматеља Миладина Чолаковића и сценографа Ирена Марјанов.

Осим Богдана у главној роли, такође играју већ виђени глумци из прве сезоне Марта Бјелица, Дејан Дедић, Бојан Жировић и Стефан Трифуновић, којима се придружују нова лица Роберт Ожвар, Сара Климоска, Соња Колачарић, Милош Тимотијевић, Марко Јанкетић, Лидија Кордић, Катарина Марковић, Драган Мићановић, Ања Павићевић, Ненад Стојменовић, Слободан Бода Нинковић и многи други. За музику је поново задужен Војислав Аралица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана