Стилски феномени Милана Коњовића

Александра Маџар
Стилски феномени Милана Коњовића

Бањалука - Изложба дјела великана српске ликовне умјетности Милана Коњовића отворена је у Музеју савремене умјетности Републике Српске, у присуству бројих личности из јавног и културног и живота Српске и љубитеља умјетности.

Поставку под називом “Иницијативе Милана Коњовића на раскршћима српске умјетности 20. века” у четвртак увече отворио је аутор изложбе историчар умјетности и ликовни критичар из Новог Сада Сава Степанов.

Он се осврнуо на богатство стваралачког опуса дјела најзначајнијег представника српског експресионизма.

- Овом изложбом, која обухвата 73 дјела великог сликара, могу се сагледати они стилски феномени и карактеристични периоди у Коњовићевом опусу који су га на специфичан начин афирмисали као засебну сликарску личност, која је пресудно утицала на правце развоја српске уметности XX века - истакао је Степанов.

Подсјетио је да је Коњовић насликао и неколико кубистичких слика, али да се није дуго задржао у овом правцу, јер је како је рекао Степанов, умјетник говорио да кубизам није одговарао његовом темпераменту.

- Његов експресионизам с краја двадесетих и целокупних тридесетих година прошлог века формира најзначајнију одлику Коњовићеве уметности, а то је да је у различитим социјалним и културним приликама успевао да оствари метафизичку аутономност и парадигматичност бића уметности - казао је Степанов.

Истакао је да је Коњовић био противник соцреализма, те да је 1962. године направио један од првих перформанса, сликао је пред публиком, а потом је сликао у постмодерни.

Директор Музеја савремене умјетности РС Љиљана Лабовић-Маринковић исказала је посебно задовољство што се у Музеју налази емотивна колекција онога што је велики умјетник оставио овом свијету.

- Срећна сам што посјетиоци у РС имају прилику да виде оно што је овај умјетник, који је поживио 95 година, оставио свом народу и свјетској културној баштини - рекла је Лабовић-Маринковић.

Директор Галерије “Милан Коњовић” у Сомбору Петер Мраковић подсјетио је на богату биографију Милана Коњовића, те захвалио Музеју савремене умјетности РС за покретање иницијативе за рад на овом пројекту.

Кустос бањалучке изложбе Лана Пилиповић указала је на значај стваралаштва Милана Коњовића, као и на то да је овај умјетник успијевао да елементе локалног уздигне до нивоа универзалног дејства и значења.

- Надам се да ће посјетиоци у Српској уживати у овим дјелима, која представљају пресјек читавог Коњовићевог опуса, од кубизма, социјал-реализма, преко апстракције, експресионизма и модерне, као што смо и ми уживали припремајући поставку - рекла је Пилиповићева.

Љубитељи умјетности имаће прилику да погледају изложбу до 20. јула.

Сликарска интуиција

- Милан Коњовић је остварио јединствен пиктурални универзум, који и данас дејствује као релевантни тумач тајанства света, човека и његове осећајности. У тим ситуацијама служила га је аутентична сликарска интуиција, која се, убрзо, потврђивала и пројектовала на укупна уметничка дешавања код нас - нагласио је Сава Степанов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана