Стиховима се поклонили великом Дуки

Ратомир Мијановић
Стиховима се поклонили великом Дуки

Требиње - Пјесничком манифестацијом "На Дучићевом путу" спуштена је завјеса на овогодишње "Дучићеве вечери поезије", које су окупиле еминентне пјеснике и друге умјетнике из Републике Српске и региона.

Публици су у четвртак увече стихове казивали овогодишњи лауреат "Дучићеве награде" Гојко Ђого,  Љубивоје Ршумовић, Ђорђо Сладоје, Ранко Јововић, Драган Драгојловић, Драган Јовановић - Данилов, Ранко Павловић, Владимир Јагличић, Благоје Баковић и Живорад Недељковић. Казивање стихова завршила је глумица Народног позоришта Београд Биљана Ђуровић, говорећи пјесму овогодишњег лауреата. Низом садржаја пјесници су се поклонили сјенима "великог Дуке". Пун погодак био је културни садржај  у Гимназији "Јован Дучић" гдје су у походе стигли пјесници који учествују на овогодишњој манифестацији Дучићеве вечери поезије. Библиотека ове установе била је препуна ученика који су слушали омиљене стихове својих пјесника и упијали сваку њихову ријеч.

Оваква дружења много значе свима.  Ученицима да чују и виде омиљене пјеснике, са њима да разговарају и да их питају о "неким тајнама", као што је рекао један ученик, а пјесницима да "ослушну" будуће читаоце како њихове пјесме звуче. У Музеју Херцеговине  отворена је изложба "Врт праведника - Моја ћирилица" сликарке Олгице Стефановић из Новог Сада.

Дучићу се симболично ове године придружио и Шантић коме су биле посвећене научне дискусије на тематском скупу. 

Премијера "Херцеговине"

На крају свечане академије овогодишњих Вечери публика је имала прилику да чује премијеру пјесме "Херцеговина", композитора Божидара Вучура на стихове Јована Дучића, а у извођењу Милисава Сукоњице, те музичку пратњу Вучура и хора "Јединство".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана