Стиховима се поклонили Ћопићу и Куленовићу

Снежана Тасић
Стиховима се поклонили Ћопићу и Куленовићу

Приједор - Представљањем награђене књиге "Сведочење" Николе Вујчића, на књижевној вечери "Вече лауреата", које је одржано у суботу у Галерији "96", завршени су 43. "Књижевни сусрети" на Козари.

О овогодишњем добитнику награде "Скендер Куленовић" и књизи "Сведочење" говорио је академик Милосав Тешић. Он је истакао да је ова књига заслужила да добије ово признање на Козари будући да се ради о једном озбиљном пјесничком остварењу.

- Његово пјесништво је засновано на три основна мотивска поља и то су поље речи, поље ћутања и тишина као обједињујући појам, јер он, пишући као да жели да досегне тишину, односно да речима искаже тишину - рекао је Тешић.

Директор Галерије "96" и академски сликар Тихомир Илијашевић је као изненађење вечери Вујчићу поклонио његов портрет.

Свечаност се затим преселила на Козару, гдје је поемом Скендера Куленовића "Стојанка мајка Кнежопољка" у извођењу глумице Андријане Виденовић из Београда отворен поетски час на Мраковици "Пјесничко подне", који је био централни догађај 43. "Књижевних сусрета" на Козари и који је окупио стотине љубитеља стиха из поткозарских градова и општина.

Вујчићу је тада новчани дио награде од 3.000 КМ и статуету "Љубијски рудар" уручио генерални директор рудника "Арселор Митал Приједор" Младен Јелача.

Осим лауреата, стихове на Козари говорили су Дејан Алексић, Драган Јовановић Данилов, Ђорђо Сладоје, Предраг Бјелошевић, Злата Коцић, Мошо Одаловић, Милосав Тешић, Мирослав Максимовић и Љубивоје Ршумовић.

Поводом "Књижевних сусрета" на Козари у петак увече је у Позоришту Приједор одржана и свечана академија на којој је, између осталих, присуствовао и министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић. Он је истакао да ови сусрети заузимају високо мјесто у календару културних дешавања Српске, а сигурно и шире.

- Ови књижевни сусрети су својеврстан поетски помен за Скендера Куленовића и његову мајку Кнежопољку, за све оне који су остали на Козари по земуницама неоткривени и који су остали на вјечном бранику, за оне који су кренули са Козаре у пратњи бајонета и пушака на пут са кога се нису вратили, ово је помен за све њих - истакао је Малешевић на отварању сусрета.

Градоначелник Приједора Марко Павић је овогодишњем лауреату на свечаној академији уручио награду "Скендер Куленовић". Вујчић је захваљујући на овом признању рекао да сваком писцу годи награда.

- Награда "Скендер Куленовић" спада у наше значајније књижевне награде и свакако да ми чини велику част што сам је добио, а имајући у виду списак добитника, а то је једна, може се рећи условно, мала антологија наше књижевности. Врло је лијепо наћи се на том списку, признајем - рекао је Вујчић.

Он је додао да награде и обавезују, те пожелио да ова награда траје бар још четрдесетак година, колико до сада траје, као и да је његова награђена књига "Сведочење" једно лично лирско свједочење о присуству у свијету.

Свечано отварање "Књижевних сусрета" у петак увече било је уједно вече посвећено Бранку Ћопићу. У умјетничком дијелу програма "Козара Ћопићу" наступили су Андријана Виденовић, глумица из Београда, Дејан Батоз, глумац из Приједора и Кристина Савић, глумица и пјевачица из Београда уз клавирску пратњу Тање Радуновић.

Организатор и генерални покровитељ овогодишњих "Књижевних сусрета" био је град Приједор, саорганизатори су град Бањалука и општине Лакташи, Србац, Градишка, Костајница, Нови Град и Козарска Дубица, покровитељ Министарство просвјете и културе Републике Српске, а спонзор компанија "Арселор Митал Приједор".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана