Стиховима приповиједају о страху и љубави

Цвија Мркоњић
Стиховима приповиједају о страху и љубави

Бањалука - Стихови Миљане Орашанин и Николе Краљевића проглашени су најљепшом дјечијом поезијом на овогодишњем, 14. међународном фестивалу поезије за дјецу и младе "Поезија у башти сљезове боје".

Награде су побједницима уручене јуче, у оквиру програма "Јутро са побједницима конкурса и учесницима фестивала и уручење награда", а фестивал је, у организацији "Форум театра", одржан у понедјељак увече. Похвале за своју младалачку поезију добили су и Ламија Ахмић, Николина Нинковић, Катарина Миловић, Исидора Ратковић, Матеја Пејановић.

Част да ове године отвори фестивал припала је најбољој младој пјесникињи на конкурсу Миљани Орашанин, која је добитник "Пјесничког уздарја радославница", награде која се додјељује младим пјесницима између 18 и 30 година.

Признање овој младој књижевници, која већ сигурно лети на крилима стихова, уручио је директор фестивала Витомир Митрић.

Своје пјесме на конкурс фестивала, који је ове године носио назив "Босоного дјетињство", послало је 578 младих поета из РС, ФБиХ, Црне Горе, Македоније и Србије.

- Пристигли радови су показали да млади слиједе савремен пјеснички израз, слободан стих и форму пјесме, те осмишљене поетске садржаје, што у доброј пјесми и не може ићи једно без другог - истакла је предсједник жирија фестивала књижевник Дара Секулић.

Осврћући се на дјечије пјесничко стваралаштво, ова добро позната чаробница стихова истиче да дјеца данас више него раније магијом поезије испредају приче о свијету којег се плаше, о сукобима и ратовима, о подјелама и разликама. Тај свијет одузима им радост њиховог сретног, плаво-ружичастог, дјетињства и баца их у понор и пакао свијета одраслих.

- И најмање успјела дјечја пјесма носи у себи мисао о миру и слободи, о родитељима, родној кући и школи, вршњацима, као што носи и немјерљиву љубав и велику чежњу дјетета за љубављу - навела је Секулићева.

Овогодишњим фестивалом обиљежена је и стогодишњица од рођења великог српског писца Бранка Ћопића, а "Форум театар" је тим поводом уприличио и умјетнички програм под називом "Дара Секулић и Бранко Ћопић на Петровачкој цести".

У овом програму је Дара евоцирала успомене на дружење са Ћопићем, а пјесници, гости фестивала су се представили стиховима посвећеним овом великану писане ријечи, које су написали поводом фестивала.

Захваљујући најљепшој дјечијој поезији пјесника као што су Боро Капетановић, Јово Чулић, Мирко Вуковић, Маријана Петронић и Недељко Зеленовић "Башта сљезове боје" добила је нове нијансе и тонове.

Богатом програму фестивала допринијели су и глумци "Форум театра" Александра Митрић-Штифанић, говорећи стихове Даре Секулић "Разговор на Петровачкој цести" и Илија Мимић, говорећи Ћопићеве стихове "На Петровачкој цести".

Међународни фестивал поезије за дјецу и младе финансијски је подржало Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Зборник најбољих

Циљ "Форум театра" је промоција и афирмација младих пјесника и учесника фестивала, а управо тим поводом биће објављена књига најбољих и награђених радова са 13. и 14. фестивала поезије за дјецу и младе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана