Стихови у “Дјечијeм царству”

Александра Маџар
Стихови у “Дјечијeм царству”

Бањалука - Април у Бањалуци и овог прољећа шириће таленат кроз дјечију поезију и њихову чисту срећу док глуме, рецитују и искрено се смију, а Градско позориште “Јазавац” ће до 17. априла бити мјесто гдје ће се представити финалисти великог Међународног фестивала поезије за дјецу “Дјечије царство”.

Организатор фестивала Удружење "КултАрт" на челу са Слободаном Стошићем, најављују да ће манифестацију оплеменити даровита дјеца из цијелог региона.

- Наши финалисти су заправо победници великог међународног такмичења на који стиже више од 5.000 песама - каже Стошић.

Поносан је што је ове године Бањалука “експлодирала” од радова, као и на чињеницу да се овим фестивалом буди свијест код младих колико је битно читати и писати у савременом добу интернета.

- Четворо финалиста су из Бањалуке, раније смо имали по 50 радова из целе Бањалуке, сад из једне школе стиже најмање 50 радова. Деца пишу поезију. Поезија је опет у моди. Са нама ће се дружити најмлађи песници из Словеније, Македоније, Црне Горе, Хрватске, БиХ и РС - истакао је Стошић

О томе ко је написао најљепшу пјесму ове године одлучиваће жири у саставу, Тоде Николетић, Слободан Станишић и Јово Чулић, док ће најбољег рецитатора бирати Горан Дакић, Мирко Вуковић и Љиљана Чекић.

- Сва та талентована деца, на неки начин, остваре свој сан, јер на фестивалу имају прилику да се сретну са својим песничким идолима. Нашим победницима објавили смо пет књига, чије су рецензије писали велики песници, Љубивоје Ршумовић, Тоде Николетић, Исмет Бекрић, Енес Кишевић, Слободан Станишић, Моша Одаловић. Књиге са таквим рецензијама немају неки велики песници. Поезијом рушимо све баријере, није нам битно одакле стихови долазе, бирамо теме које ће ту дјецу спајати, да не буду оптерећени онима чиме су оптерећени одрасли - нагласио је Стошић.

Истакнутом пјеснику за дјецу Исмету Бекрићу, на овогодишњем фестивалу биће уручена награда “Принц дјечијег царства”. На овај начин њему ће се указати захвалност за несебичан допринос стваралаштву за најмлађе.

“Ухвати тренутак”

Организатори “Дјечијег царства” одлучили су да у оквиру фестивала покрену конкурс за најбољу фотографију “Ухвати тренутак” и награде оне који који сликом успију да испричају причу. Заинтересовани фотографије могу слати до 10. априла у инбокс странице или на мејл [email protected].

- Конкурс је од посебног значаја за фестивал и постаће дио традиције, јер оживљава сјећање на Мирјану Бркић, која нас је нажалост прерано напустила - рекао Слободан Стошић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана