Стихови младих пјесника испјевали крај 97. Шантићевих вечери поезије

Александра Маџар
Стихови младих пјесника испјевали крај 97. Шантићевих вечери поезије

Мостар - Програм посвећен младим пјесницима затворио је 97. Шантићеве вечери поезије у Владичанском двору у Мостару у организацији Српског просвјетног и културног друштва (СПКД) "Просвјета" и Српског културно-умјетничког друштва "Гусле".

Потпредсједник СПКД "Просвјета" Ранко Чворо рекао је да су 97. Шантићеве вечери поезије протекле у духу са Шантићевим опредјељењима, а да је пјесничко вече младих заљубљеника у поезију послало лијепе, здраве и добронамјерне поруке.

- Само млади пјесници могу наставити оно што је традиција и култура града и што је у функцији зближавања и лијепог друговања - нагласио је Чворо.

На завршној манифестацији учествовали су Веселин Гатало, Виктор Стојкић, Иван Врљић, Анес Оручевић и младе пјесникиње Ивана Везилић и Милица Радовановић.

Веселин Гатало, који је био и модератор ове вечери поезије,  нагласио је да је Мостар велики град који је имао велике људе попут Шантића, Светозара и Владимира Ћоровића, Јована Дучића, који је ту живио, Мусу Ћазима Ћатића и многе друге.

- Сви ми имамо коријене. Коријени су нам заједнички или нам се додирују. Без њих не можемо макнути и они су ти који нас тјерају да надрастемо сами себе. Поезија је један од начина да то учинимо - истакао је Гатало.

Да је Шантић космополита и један од највећих пјесника чија су се дјела увијек читала изнова, сматра пјесник Иван Врљић.

"Шантићеве вечери поезије" почеле су 5. октобра, а у оквиру манифестације Петар Божовић је извео монодраму,  представљени су збирка приповједака "Зановијет" Олге Бикар, књига "Рат и мир у БиХ" Мирјане Кусмук, "Фолклорно насљеђе Срба у Брадини" аутора Горана Ковачевића, те текст "Сликарска домишљатост Филипа Л. и Вронског" аутора Дамјана Шантића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана