Стихови Гаврилу Принципу у част

Ратомир Мијановић
Стихови Гаврилу Принципу у част

Требиње - "Дучићеве вечери поезије", које су отворене свечаном академијом "Спомен Принципу", окупиле су у Требињу угледне умјетнике из Републике Српске и Србије.

Академија посвећена стогодишњици Сарајевског атентата и почетка Првог свјетског рата одржана је у суботу увече, а колаж стихова, прозних и историографских записа о Гаврилу Принципу говорили су глумци београдског Народног позоришта Небојша Дугалић, Биљана Ђуровић и Небојша Кундачина. Они су наступили уз пратњу београдског хора "Лола" под управом Милована Панчића.

Своје стихове посвећене видовданском атентату казивали су и пјесници Рајко Петров Ного, Ђорђо Сладоје, Владимир Јагличић и Драган Хамовић.

Уочи свечане академије, у Музеју Херцеговине отворена је историјска изложба о Првом свјетском рату под називом  "Славна епопеја - Солун" аутора Милице Радојичић, кустоса из Музеја Републике Српске.

Виши кустос за историју у Музеју Херцеговине Зоран Мијановић каже да поставка на 38 панела, са фотографијама и пратећим текстовима, обрађује цијели период Великог рата - од Сарајевског атентата, преко првих побједа и албанске голготе српске војске до Солунског фронта и коначне побједе.

- Ако знамо да је у Првом свјетском рату страдало 55 одсто мушког становништва Србије од 17 до 60 година или 1,3 милиона људи, јасно је зашто изложба носи ово име и која је величина те епопеје - рекао је Мијановић.

Изложбу је отворио градоначелник Требиња Славко Вучуревић.

Дио програма пјесничке манифестације је и дводневни научни скуп "Поетика Рајка Петрова Нога", који је завршен јуче у организацији Института за књижевност и уметност из Београда и града Требиња. Ријеч је о пројекту "Смена поетичких парадигми у српској књижевности двадесетог века: национални и европски контекст", а на скупу је учествовало двадесетак угледних критичара, универзитетских професора и историчара књижевности из Србије, Републике Српске и Црне Горе.

- Рајко Петров Ного је један од оних српских песника који је учинио све што је могао за испуњење Дучићевог тестамента, односно за Дучићев повратак у завичај - рекао је књижевник Јован Делић.

Антологија

У оквиру требињске пјесничке манифестације јуче је промовисана антологија "Гласови неумрли" и "Гласом својим" Драгомира Брајковића, а одржано је и пјесничко вече "На Дучићевом путу". На дан смрти Јована Дучића, данас ће у Херцеговачкој Грачаници на брду Црквина изнад Требиња бити служен помен пјеснику.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана