Стевка Козић-Прерадовић: Импресија тренутка одлетјела у Два неба

Александра Маџар
Стевка Козић-Прерадовић: Импресија тренутка одлетјела у Два неба

Бањалука - И овај пут сам писала онако како је моје срце пулсирало, без планова, без анализе. Свака пјесма рођена је из емоција које се нису могле задржати у мојој души. Ово је можда моја најзрелија књига, а то ће, сигурна сам, препознати они који знају читати.

Испричала је ово за "Глас Српске" књижевник Стевка Козић- Прерадовић о новој збирци пјесама "Два неба", којој је, како каже, посебан печат дао највећи живи српски пјесник Милан Ненадић написавши уводну ријеч о њеној новој књизи.

- Књига је настајала од 1988. до 2013. године. Моја природа ми можда и скраћује мој књижевни живот, јер ја импресију имам у тренутку, у секунди, на лицу мјеста и ако тада не запишем оно што се роди из мог срца, ја сам нико и ништа - истакла је Козић-Прерадовић.

Иако се навршило четрдесет година од појаве њене прве књиге, ова пјесникиња може да се сврста међу савремене пјеснике наше књижевне сцене, а њени велики пјеснички хоризонти увијек изнова доносе стихове као живе слике различитих емоција и догађаја које чине живот.

- Збирку чини педесетак пјесама које су подијељене у осам циклуса, а неке од њих написане су са посветом Дари Секулић, Стевану Тонтићу, Новици Тадићу, Ружици Комар, Милошу Милојевићу, Рајку Касагићу, Јорданки Симић, Луки Шекари и Бори Капетановићу - казала је Козић-Прерадовић.

И овај пут приликом стварања водила су је лична искуства, а како каже, читаоци ће у новој збири препознати историјске теме, карактеристичне за наше крајеве.

- Кроз осам цјелина стиховима сам описала рат, тугу за родитељима, природу… Заставу новог књижевног остварења у овој књизи подигла је пјесма "Симонида", посвећена истоименој фрески. Могла бих рећи да је та пјесма на неки начин заштитни знак ове збирке - истиче Козић-Прерадовић.

Лирским гласом пуним сјете, среће и туге о временима која су прошла и људима који су значајни, кроз пјесничке слике исписала је тугу за оцем и мајком, али и за преминулим пријатељима, као и за настрадалима у Јасеновцу, Шушњару и на Косову.

Пјесник Милан Ненадић у уводној ријечи стихове Стевке Козић-Прерадовић описао је као поезију која не припада ни традиционализму, ни постмодернизму, већ самом аутору и правом читаоцу који још зна шта тражи од поезије.

Књига "Два неба" објављена је у издању издавачке куће "Бесједа" из Бањалуке, а рецензије је писао Душан Праћа.

Портрет писца

У оквиру књижевних сусрета "Станко Ракита" у Дјечијем одјељењу "Борик" Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске представљен је портрет Стевке Козић-Прерадовић.

- Мислим да су ученици Основне школе "Јован Цвијић" и библиотекари били задовољни. Причала сам им о томе колико је Станко Ракита био скроман и талентован човјек, о поезији, прози, о мом књижевном путу - казала је књижевница.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана